25. Maja 2023.

BMW predstavio novu Seriju 5: Prvi put dostupna kao električni model

sma po redu generacija BMW-a Serije 5 i ovaj put predstavlja naprednu tehnologiju u kombinaciji sa sportskim, elegantnim dizajnom, te performansama i udobnošću koji su prepoznatljivi za BMW.

Priča o uspjehu BMW Serije 5 datira iz 1972. godine, kada je predstavljena prva generacija sportske i elegantne limuzine sa četiri vrata. Od tada je svjetska popularnost BMW Serije 5 stalno rasla. Svojom kombinacijom dinamičnih performansi i visokog nivoa udobnosti na dugim putevima, postala je oličenje poslovne limuzine. Do proljeća 2023. godine proizvedeno je više od deset miliona BMW-a Serije 5.

Vanjski dizajn nove generacije reinterpretira sportsku eleganciju BMW-a Serije 5 u trenutnom dizajnerskom jeziku bavarske marke. Sa svojim prepoznatljivim izgledom, novi BMW Serije 5 nalazi se u središtu BMW-ove ponude četverovratnih modela. Prestižniji i elegantniji od Serije 3, ali je dinamičniji i sportskiji od Serije 7.

Dominantniji izgled nove Serije 5 naglašeno je atletskim proporcijama i većim vanjskim dimenzijama u odnosu na prethodnu generaciju. Sprijeda nova Serija 5 ističe se modernom interpretacijom dvostrukih farova i BMW maske sa bubrezima. LED farovi ističu tradicionalan izgled sa četiri svjetla u modernom, minimalističkom obliku. Dva gotovo vertikalna LED elementa postavljena prema van funkcionišu kao dnevna svjetla i pokazivači pravca.

Naravno, poseban detalj je BMW maska ​​sa “bubrezima”, stilski inspirisana takozvanim “sharknoseom” ranih generacija Serije 5 i istaknuta naprijed, funkcioniše kao vizuelni centar na prednjem dijelu automobila.

Ponuda boja karoserije uključuje jednu standardnu i devet metalik boja, kao i tri posebne BMW Individual boje gdje spadaju dvije izražajne Frozen boje.

Unutra novi BMW Serije 5 nudi visok nivo udobnosti na dugim putovanjima ali i prepoznatljiv užitak u vožnji. Velikodušna ponuda prostora, moderna funkcionalnost, visok nivo akustičkog komfora kao i visokokvalitetni materijali, fina izrada i napredne digitalne usluge karakterišu ambijent u enterijeru. Jasan i moderan dizajn unutrašnjosti, sportski stil i inovativne karakteristike opreme, dizajnirane da optimiziraju udobnost putovanja, naglašavaju karakter “petice” kao dinamične poslovne limuzine za digitalno doba.

Potpuno digitalni BMW zakrivljeni displej, koji reinterpretira tipičnu orijentaciju marke prema vozaču, predstavlja srce dizajna enterijera. Ostale inovacije uključuju BMW Interaction Bar sa ambijentalnim osvjetljenjem u instrument tabli i području vrata (serijski na modelima i5, opciono na 530i i 530i xDrive), My Modes za prilagodljivo iskustvo vožnje i unutrašnjosti, te novi prekidač za biranje brzina na sredini kontrolna tabla konzole.

Električni motor BMW-a i5 eDrive40, koji se nalazi na zadnjoj osovini, generiše maksimalnu izlaznu snagu od 335 KS kada je aktivirana funkcija Sport Boost ili Launch Control. Sprint od 0 do 100 km/h u električnom i5 traje svega 5,7 sekundi. Baterija u BMW-u i5 kombinuje kompaktne dimenzije sa velikim kapacitetom, te pruža upotrebljivi kapacitet od 84,3 kWh.

Nova generacija motora sa četiri i šest cilindara sa unutrašnjim sagorijevanjem

Svi motori sa unutrašnjim sagorijevanjem koji se nude u novom BMW-u Serije 5 proizlaze iz zajedničkog modularnog dizajna. Povezane inovacije uključuju Millerov proces sagorijevanja, koji skraćuje vrijeme otvaranja usisnih ventila, redizajn usisnih kanala i komora za sagorijevanje, kao i inovacije u oblastima upravljanja bregastom osovinom, ubrizgavanja, sistema paljenja i usmjeravanja izduvnih plinova.

Ovi novi motori također imaju i najnoviju verziju potpuno varijabilne kontrole ventila VALVETRONIC. Njihove preklopne klackalice na izduvnoj strani omogućavaju bolju kontrolu rada i sagorijevanja, smanjujući tako trenje motora u fazama prekoračenja za oko dvije trećine. Ovo omogućava da se energija kočenja efikasnije rekuperira.

Nova generacija 2,0-litarskog linijskog 4-cilindričnog motora također ima najnoviju BMW TwinPower Turbo tehnologiju. U modelima BMW 530i i 530i xDrive, motor proizvodi 255 KS. Ovo omogućava modelu 530i da ubrza od 0-100 km/h za samo 5,9 sekundi, dok sa pogonom na sve točkove to vrijeme pada na 5,8 sekundi za 530i xDrive.

Veći 3,0-litarski motor ima najnoviju BMW TwinPower Turbo tehnologiju i generiše maksimalnu snagu od 375 KS, što je povećanje od 40 KS u odnosu na prethodnu generaciju. Novi BMW 540i xDrive može ubrzati od 0 do 100 km/h za svega 4,5 sekunde.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare