11. Augusta 2023.

Blinken: Smatraćemo vojnu huntu u Nigeru odgovornom

Podržavamo EKOVAS u osudi nezakonitog pritvora predsednika Mohameda Bazuma, njegove porodice i članova vlade, kao i neprihvatljivih uslova pod kojima se oni drže i pozivamo na njihovo momentalno puštanje na slobodu, poručio je američki državni sekretar.

Sjedinjene Američke Države će vojnu huntu koja je preuzela vlast u Nigeru smatrati odgovornom za bezbednost predsednika Mohameda Bazuma, njegove porodice i pritvorenih članova vlade, saopštio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

“Sjedinjene Države se pridružuju Ekonomskom savezu zapadnoafričkih država (EKOVAS) u pozivu na obnovu ustavnog poretka u Nigeru. Sjedinjene Države cene odlučnost EKOVAS-a da istraži sve opcije za mirno rešavanje krize”, navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu Stejt departmenta.

Državni sekretar SAD je dodao da je demokratija najbolja osnova za razvoj, društvenu koheziju i stabilnost u Nigeru.

“Podržavamo EKOVAS u osudi nezakonitog pritvora predsednika Mohameda Bazuma, njegove porodice i članova vlade, kao i neprihvatljivih uslova pod kojima se oni drže i pozivamo na njihovo momentalno puštanje na slobodu”, poručio je Blinken.

Lideri EKOVAS-a, kako podseća Tanjug, juče su održali vanredni samit nakon kog su saopštili da je naloženo aktiviranje snaga u pripravnosti zbog puča u Nigeru.

Vojna hunta je svrgla predsednika Bazuma 26. jula i od tada ga drži zatvorenog u predsedničkoj rezidenciji.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare