Blinken ponovio apel Izraelcima i Palestincima za uspostavljanje mira - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Blinken ponovio apel Izraelcima i Palestincima za uspostavljanje mira

U jeku novog talasa nasilja između Izraelaca i Palestinaca američki državni sekretar Antoni Blinken završava danas dvodnevnu posetu Izraelu i okupiranoj Zapadnoj obali uz ponovljeni apel za uspostavljanje mira između dve strane.

Blinken se sastao danas u Ramali na Zapadnoj obali sa palestinskim liderom Mahmudom Abasom dan nakon susreta sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, a tokom kojeg je istakao značaj koji Bajdenova administracija pridaje trajnom rešavanju dugotrajnog izraelsko-palestinskog sukoba, prenosi Rojters.

Međutim, osim podsticaja deeskalaciji tenzija Blinken nije ponudio novu američku inicijativu.

Netanjahuovom krajnje desničarskom vladom dominiraju predstavnici tvrde političke opcije koji se protive palestinskoj državnosti i malo je verovatno da su spremni da učine makar i minimalne ustupke.

Blinkenova poseta dolazi usred jednog od najsmrtonosnijih perioda na okupiranoj Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu, a nasilje je dodatno zakomplikovalo ionako teške pokušaje administracije u Vašingtonu da pronađe zajednički jezik sa novom Netanjahuovom vladom.

U Ramali se očekivalo da će Blinken razgovarati o odluci palestinskih vlasti da obustave bezbednosne veze i koordinaciju sa Izraelom.

Iako su bezbednosne veze i koordinacija u prošlosti pomagale da se obuzda nasilje, duboko su nepopularne među Palestincima koji optužuju Abasa da deluje kao „podizvođač radova za izraelsku vojsku“.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Planirana isključenja električne energije za 30.mart 2023. godine

Vanja A

List Gardijan i njegove veze sa ropstvom: Šta su istraživači otkrili i šta je sledeće?

M.

Ovo smo mi: “Malo langsam, gospodine Vukanoviću. Ja sam snaša gačanska…”

Zeljka

Ostavite komentar