29. Novembra 2023.

Blinken: NATO će odlučno odgovoriti akterima koji nastoje da destabilizuju sjever KiM

Državni sekretar SAD Entoni Blinken rekao je da je zajedno sa NATO saveznicima razgovarao o tekućoj ulozi NATO-a u promovisanju mira i bezbednosti na Zapadnom Balkanu i ocenio da Alijansa ima ključnu ulogu u pomaganju država u regionu ka ostvarivanju članstva u EU.

“NATO ima ključnu ulogu u pomaganju državama u regionu da naprave napredak na njihovom putu ka članstvu u EU i široj evropskoj stabilnosti. NATO već dugo predstavlja okosnicu bezbednosti na Zapadnom Balkanu. To ć i dalje činiti“, rekao je Blinken na konferenciji za medije nakon sastanka ministara spoljnih poslova u sedištu Alijanse u Briselu.

Kazao je da je NATO odlučno odgovorio akterima koji nastoje da destabilizuju sever KiM.

“Raspoređujemo dodatne trupe u KFOR. Produbljujemo našu saradnju sa snagama predvođenim EU u Bosni i Hercegovini”, rekao je Blinken.

Američki državni sektretar je najavio da večeras putuje u Skoplje na Ministarski savet OEBS-a.

“Uprkos flagrantnim kršenjima Rusije svakog pojedinačnog ključnog principa Helsinškog dogovora, njenim nemilosrdnim naporima da opstruira rad OEBS-a, 50 drugih država učesnica pokazalo je odlučnost da osigura da organizacija nastavi da ispunjava svoju svrhu unapređenja evropske bezbednosti”,rekao je Blinken.

Sputnjik.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare