4. Oktobra 2023.

Blinken: Bajden pokušava da izbegne direktan sukob sa Rusijom

Šef američkog spoljnopolitičkog resora je takođe rekao da Sjedinjene Države prepuštaju Kijevu odluke o tome kako će voditi vojne operacije, ali Vašington “nikada nije podsticao udare van ukrajinskih teritorija”

Od samog početka eskalacije ukrajinske krize, predsednik SAD Džo Bajden pokušava da izbegne uvlačenje Vašingtona u direktan sukob sa Rusijom; ovaj cilj mu je jedna od “zvezda vodilja”, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken, govoreći u utorak na Univerzitetu Rajs u Hjustonu (Teksas), prenosi TASS.

“Od prvog dana, predsednik Bajden je imao dve zvezde vodilje. Jedna je da obezbedi da (SAD) učine sve što može da podrže Ukrajinu i da nateramo druge zemlje da učine isto. Druga je, međutim, da izbegavamo direktne sukobe sa Rusijom, budući da bi potencijalno takav sukob mogao da dovede do mesta gde niko ne želi da završi, što bi loše uticalo na bezbednost Amerikanaca”, rekao je on i dodao da su upravo ova dva prioriteta kojima se Bajden rukovodi u donošenju odluka po ovom pitanju.

Šef američkog spoljnopolitičkog resora je takođe rekao da Sjedinjene Države prepuštaju Kijevu odluke o tome kako će voditi vojne operacije, ali Vašington, prema njegovim rečima, “nikada nije podsticao udare van ukrajinskih teritorija”.

Istovremeno, prema Blinkenovim rečima, najpouzdaniji način za okončanje neprijateljstava je jačanje pozicija Kijeva.

Ruska strana je više puta iznosila svoj stav u vezi sa sukobom u Ukrajini na različitim nivoima.

Kako je ranije napomenula zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, Moskva je uvek bila i ostaje otvorena za diplomatsko rešenje krize i spremna je da odgovori na zaista ozbiljne predloge, dok je kijevski režim prekinuo i zabranio pregovore sa Rusijom.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare