Bizarno: Mršanje uz lijek za dijebetes - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Bizarno: Mršanje uz lijek za dijebetes

Čitava pomama za lijekom Ozempic desila se zbog neželjenog dejstva koje mnogi priželjkuju – mršavljenja.

Naime, lijek Ozempic sadrži aktivnu supstancu semaglutid, koja pomaže organizmu da smanji koncentraciju šećera u krvi, samo kada je ona isuviše visoka.

Međutim, ovaj inovativni lijek danske kompanije Novo Nordisk ima jedno često neželjeno dejstvo – smanjenje apetita, koje za posljedicu ima mršavljenje.

„Zbog te svinjarije moj ćale mora nedeljama ozbiljno da planira i nerijetko podmićuje apoteke u kojima sazna da prodaju ozempik koji mu je kao dijabetičaru prepisan“, citira City Magazine jednog korisnika Tvitera.

To je, kako se navodi, samo jedan od brojnih tvitova koji se ovih dana mogu pročitati po mrežama. Ovaj opasan trend nažalost nije nikakva novina, a u svijetu je već duže vrijeme aktuelan i priklonile su mu se i slavne ličnosti.

Nekoliko ljekara čiji su pacijenti slavni glumci, pjevači i druge poznate zvezde je za Wall street Journal progovorilo o tome kako je sve veća potražnja za lijekom Ozempic, koji je namijenjen ljudima s dijabetesom tipa 2, a kao nuspojavu ima upravo gubitak kograma.

Stručnjaci, međutim, upozoravaju da ovakav gubitak kilograma ne dolazi bez rizika. Iako su lijekovi poput Ozempica vrlo efektivni te pomoću njih možemo izgubiti i do 15 posto tjelesne mase, njihov učinak nije dugoročan.

U BiH raste potražnja za lijekom za dijabetes koji se koristi za mršavljenje

Osim toga, alarmantan je podatak kako je korišćenje ovakvih lijekova u svrhu mršavljenja zdravih osoba dovelo do nestašice lijeka u određenim područjima što znači da osobe kojima je zaista potreban ne mogu da dođu do svoje doze.

Na službenim stranicama Ozempica tako stoji i lista upozorenja pa se među nuspojavama mogu naći povećan rizik pojave tumora na štitnoj žlijezdi, upala pankreasa, poremećaj vida, oštećenje bubrega i upala žuči.

Ljekari takođe upozoravaju da lek ne bi smjele da koriste osobe koje su imale ili u porodici imaju medularni tiroidni karcinom ili multiplu endokrinu neoplaziju tip 2.

(N1)

Danas objavljeno

Izraelski novinar: Konferencija o Stepincu u EP uvreda za sve žrtve ustaškog režima

M.

Zaharova upozorila: Maloljetni Ukrajinci se suočavaju sa seksualnom eksploatacijom u Evropi

M.

Moskva: Kijevski režim pokušao da izvede napad dronom na Tulsku oblast

M.

Ostavite komentar