Biljke koje će svaki enterijer pretvoriti u savršenu oazu - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Biljke koje će svaki enterijer pretvoriti u savršenu oazu

Mnoge studije dokazuju da dodavanje pažljivo odabrane kolekcije sobnih biljaka u stan može smanjiti nivo stresa, ali istovremeno mnoge biljke su odličan filter i pročišćivač vazduha u prostoru. Osim toga dodatno će oživjeti svaki prostor i unijeti svježinu u dom.

Ako razmišljaš o kupovini cvijeća donosimo ti prijedlog biljaka koje od svakog enterijera čine malu oazu u određenom kutku tvog doma.

Zamioculcas zamifolia

Ako boraviš u stanu s malim prozorima okrenutim prema sjeveru, nećeš pogriješiti s ovom biljkom. Ova sobna biljka je veoma jednostavna za održavanje. Popularna je po tome što je otporna na sušu i oprašta ako užurbani život ne dozvoljava da budeš u skladu sa redoslijedom zalijevanja. Njihovo neobično lišće ostavlja utisak na svaki prostor.

Foto: Anastasiia Tretiak

Monstera deliciosa

Čak ako je dnevni boravak u stanu mali, to ne znači da biraš samo sitne biljke. Ponekad je odabir jedne sobne biljke s velikim listovima u minimalističkom prostoru najbolji način za svježinu u prostoru. I ništa nije bolje ili više u trendu od Monstera deliciosa. Veliki listovi dodaće dašak tropskog dodira u tvoj dom. Iako voli jaku svjetlost, previše direktnog sunca može spržiti impresivno lišće, pa je pozicioniranje najveći izazov. Ako imaš kućnog ljubimca, poželjno je da ovu biljku držiš podalje od njega.

Foto: Leticia Almeida

Snake biljka (Dracaena trifasciata)

Ako želiš strukturalno istaknuti bilo koji prostor u svom domu, odaberi prepoznatljivu “zmija” biljku (Dracaena trifasciata). Bez obzira na to je li tvoj stan velik ili malen, svijetao ili taman, ova tvrda biljka vjerojatno će i dalje uspijevati. Lišće poput mača obično je tamnozeleno sa žutim rubovima i čini sjajnu središnju tačku u minimalističkom, modernom stanu. Sa svojom listovima uspravnog rasta mogu se smjestiti u male prostore.

Pretjerano zalijevanje je najveći ubica ove vrste. Kada zalijevaš ovu biljku, pričekaj da se tlo potpuno osuši. I pazi gdje ćeš smjestiti ovu ljepoticu; otrovne su za pse i mačke.

Foto: Alonda Baird

Mirni  ljiljan (Spathiphyllum spp.)PROČITAJ

Foto: Cara Cormack

Sretni bambus (Dracaena sanderiana)

Sretni bambus (Dracaena sanderiana) savršena je biljka za tamnije prostore. Otporan i brzorastući, skulpturalnog i uspravnog izgleda ima veliki uticaj u malim prostorima. Ova biljka je odlična ako od kupatila želiš napraviti oazu ili u spavaćoj sobi. Po Feng Shui idealna je za podsticanje ličnog rasta i energije. Ova biljka niče bez napora i smatra se dobrom inspiracijom da se mnoge stvari obavljaju sa lakoćom.

Foto: Leticia Almeida

Izvor: thespruce.com

Danas objavljeno

Zašto u avionu ne treba da nosite japanke, a uz alkoholno piće obavezno treba da pijete vodu

Zeljka

Ljudi će dostići besmrtnost do 2030. godine, smatra Guglov inženjer

Zeljka

Pikeova 24-godišnja djevojka dobila ponudu: Milion dolara za fotografju

Zeljka

Ostavite komentar