Ovu slatko-začinjenu mJešavinu mnogi svrstavaju u prirodni eliksir zdravlja.
Proces pripreme fermentisanog bijelog luka u medu je jednostavan, a koraci su sljedeći:
Sirovi bijeli luk stavite u teglu, prelijte medom i čuvajte na hladnom mjestu da fermentira.
Svakog drugog dana teglu treba okrenuti naopako tako da sav bijeli luk bude prekriven medom.
Transformacija počinje kada se sokovi od bijelog luka pomješaju sa medom, razgrađujući obe komponente hemijski. Med je poznat po svojim umirujućim i antiinflamatornim svojstvima. Drugim rečima, može pomoći u smanjenju proizvodnje sluzi, ublažiti kašalj i umiriti upalu grla.
Med ima antibakterijska svojstva koja mogu smanjiti bakterije koje uzrokuju upalu grla. Bijeli luk je, s druge strane, bogat alicinom, organskim jedinjenjem koje je povezano sa njegovim zdravstvenim prednostima. Bijeli luk pomaže u jačanju imuniteta, djeluje protivupalno i pomaže u održavanju dobrog zdravlje srca.