Kada ste bolesni ili samo želite da se zaštitite tokom sezone gripa i prehlada, verovatno postoji nekoliko namirnica na koje se oslanjate za jačanje imuniteta. Dok neke od zaista doprinose zdravlju, lekari upozoravaju da postoji dosta zabluda o tome koliko hrana može ojačati odbrambene sposobnosti organizma. Ističu pet namirnica čiji je uticaj precenjen, ali i drugih pet koje mogu napraviti razliku.
Neke namirnice se često navode kao ključ za jačanje imuniteta, ali ispostavlja se da ovo nije sasvim istinito.
Prvi široko rasprostranjen mit, prema istraživanjima, je da je beli luk moćna namirnica koja pomaže u jačanju imuniteta. Nedavno je i narodni recept protiv prehlade, koji uključuje beli luk i med, bio veliki hit na društvenim mrežama.
Međutim, stručnjaci tvrde da se naučni dokazi, posebno oni koji su dobijeni iz studija sprovedenih na ljudima, ne poklapaju u potpunosti sa ovom tvrdnjom.
Dok beli luk može da stimuliše određene imune ćelije kao što su makrofagi, limfociti i prirodne ćelije ubice, većina pratećih studija o dobrobitima belog luka za imunitet sprovedena je na životinjama.
Sledeća namirnica za koji mnogi tvrde da jača imuni sistem je jogurt. Iako on zaista nudi prednosti kao što je podsticanje pravilnog rada crevnih bakterija, što indirektno podržava imuni sistem, njegova uloga u direktnom jačanju imuniteta nije definisana.
Isto važi i za tamnu čokoladu i čili. Iako imaju zdravstvene dobrobiti, ove namirnice nisu direktno povezane sa poboljšanjem imuniteta.
Crna čokolada sadrži polifenole sa antioksidativnim svojstvima, ali njen efekat na imunitet je minimalan. Čili ima antiinflamatorna svojstva zbog svog sadržaja kapsaicina, ali nema direktne veze ili dokaze za jačanje imuniteta.
Mnogi se okreću pilećoj supi kao lekovitoj superhrani, hrani kada su bolesni verujući da će im pomoći da se bore protiv bolesti, tako što jača njihov imuni sistem. Ipak, lekari tvde da je najveća korist koju ljudi imaju od supe hidratacija, prenosi portal “Ekspres”.
Hrana koja donosi koristi za imunitet
Iako se navedenim namirnicama često pogrešno pripisuju svojstva korisna za imunitet, postoji i prava superhrana za jačanje imuniteta. Borovnice pripadaju ovoj kategoriji, jer su posebno bogate antioksidansima, a njihovi polifenoli imaju antivirusna, antibakterijska i imunomodulatorna svojstva.
Još jedna hrana za koju lekari tvrde da jača imunitet je lisnato povrće, jer su nedavne studije pokazale da konzumiranje lisnatog zelenog povrća kao što je kelj stimuliše proizvodnju intraepitelnih limfocita (IEL), koji su vitalni deo imunog sistema creva. Prednost ove hrane je to što se može kombinovati u bilo koju vrstu obroka, od jela sa testeninom i jajima do smutija.
Sledeći sastojak za jačanje imuniteta je kurkuma, jer sadrži kurkumin, moćno jedinjenje sa antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima koja pomažu u smanjenju upale, koja bi inače mogla da oslabi imunitet.
Isto tako, poznato je da citrusi povećavaju nivoe vitamina C, koji je ključan za podršku ćelijama u borbi protiv infekcija.
Na kraju, đumbir se istakao kao još jedan saveznik u borbi protiv upale i oksidativnog stresa, a naročito je efikasan u ublažavanju respiratornih infekcija i simptoma prehlade.
RTbalkan.