11. Jula 2023.

Bijela kuća se protivi nezavisnoj kontroli pomoći Ukrajini

Konzervativni zakonodavci tvrde da Bela kuća nema odgovarajuću kontrolu da spreči prevare i druge zloupotrebe pomoći Kijevu.

Administracija predsednika Džozefa Bajdena usprotivila se planovima američkih zakonodavaca da imenuju nezavisnog generalnog inspektora koji bi kontrolisao ogromne pakete vojne i ekonomske pomoći Vašingtona Ukrajini.

U pitanju je predložena izmena američkog zakona o budžetu za odbranu, vrednog 874 milijarde dolara, kojom se poziva na nezavisnu kontrolu pomoći Ukrajini, po uzoru na funkciju generalnog inspektora za rekonstrukciju u Avganistanu.

Konzervativni zakonodavci, uključujući predstavnika Meta Geca, republikanca sa Floride, tvrde da Bela kuća nema odgovarajuću kontrolu da spreči prevare i druge zloupotrebe pomoći, koju je Kongres odobrio za podršku Ukrajini.

Administracija je u ponedeljak saopštila da generalni inspektor Pentagona i Vladina kancelarija za odgovornost (GAO) već rade sa relevantnim kongresnim komitetima, kako bi “obezbedili odgovornost” za pomoć Ukrajini. Generalni inspektor Pentagona i GAO trenutno sprovode istragu o “svakom aspektu ove pomoći”, navodi se u saopštenju Kancelarije za upravljanje i budžet Bele kuće (OMB).

Samo trideset odsto naoružanja stiže do prvih linija fronta

Takođe, Bela kuća se protivi amandmanu na zakon o odbrani, kojim bi se proširila ovlašćenja generalnog inspektora. “Ovo proširenje je nepotrebno i bez presedana”, saopštio je OMB, jer inspektori iz Stejt departmenta SAD i Agencije za međunarodni razvoj već nadgledaju ovu pomoć.

Džon Sopko, nezavisni generalni inspektor za obnovu Avganistana, upozorio je u februaru da su potrebne mere zaštite kako bi se sprečilo da korupcija potkopa pakete pomoći Vašingtona Ukrajini. “Američke greške iz Avganistana”, dodao je Sopko, gde je mnogo pomoći “preusmereno ili ukradeno, mogle bi da se ponove u Ukrajini.”

“Sigurno ćemo se suočiti sa korumpiranim elementima, ne samo u ukrajinskoj ili našoj vladi, već i među izvođačima radova američke vlade, ili izvođačima radova iz drugih zemalja, koji su spremni da ukradu novac”, rekao je Sopko za “Foks njuz”.

Prošle godine, Kongres je blokirao inicijativu za reviziju pomoći Kijevu, koju je predvodila predstavnica Mardžori Tejlor Grin, članica Republikanske stranke iz Džordžije.

Ukrajina se konstantno rangira kao jedna od najkorumpiranijih zemalja u Evropi. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ranije ove godine otpustio je r nekoliko najviših zvaničnika zbog “profiterstva”.

Prema izveštaju koji je u avgustu prošle godine objavio “Si-Bi-Es njuz”, samo oko 30 odsto zapadnog naoružanja poslatog u Kijev stiglo je do prvih linija fronta, zbog “rasipanja i korupcije.”

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare