3. Juna 2023.

Bijela kuća pozvala Prištinu da povuče policiju iz opština, Beogradu zahtjev da opozove oružane snage

Poziv predsedniku Aleksandru Vučiću, da Srbija povuče svoje oružane snage stacionirane u blizini administrativne linije i spusti nivo pripravnosti, uputio je prvi zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džon Fajner.

On je ujedno i apelovao da uputi poziv demonstrantima da ostanu mirni na severu KiM.

U saopštenju Bele kuće navodi se da je Fajner istakao zabrinutost SAD zbog napete situacije na severu KiM, kao i da je pozvao sve strane da preduzmu korake u cilju deeskalacije situacije.

Fajner je ponovio da SAD očekuju od obe strane da “u potpunosti sprovedu sporazum o normalizaciji koji je postignut u Briselu i u Ohridu ranije ove godine”.

U odvojenom saopštenju Bele kuće navodi se da je Fajner razgovarao i sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, i da je pozvao vlasti u Prištini da omoguće novoizabranim predsednicima opština da obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija i da povuče policijske snage iz opštinskih zgrada.

U istom saopštenju navodi se da je Fajner pozdravio spremnost premijera Kurtija da radi na stvaranju uslova za nove izbore, kao i da je u razgovoru sa Kurtijem ponovio da SAD očekuju od obe strane da se ponovo angažuju u dijalogu uz podršku EU i da u potpunosti sprovedu sporazum o normalizaciji.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare