10. Oktobra 2023.

Bijela kuća nastoji da o jednom trošku izvuče novac za Ukrajinu i Izrael

Vašingtonska inicijativa treba da utiče na republikance koji podržavaju Izrael, ali se protive daljem finansiranju ukrajinskog rata, odnosno ovo je način da oba paketa pomoći “prođu” u Kongresu.

Najviši zvaničnici Bele kuće razmatraju da li da povežu sredstva za Ukrajinu s paketom hitne pomoći za Izrael, sa idejom da taj potez odobrovolji protivnike dodatnih donacija Kijevu u Kongresu, odnosno da se obe inicijative usvoje, preneli su En-Bi-Si i “Vašington post”.

Iako je predsednik SAD Džozef Bajden već najavio da je vojna pomoć na putu nakon iznenadnog napada Hamasa tokom proteklog vikenda, Bela kuća je signalizirala da će tek zatražiti od Kongresa da odobri dodatnu pomoć Izraelu.

Zakonodavci obe stranke i visoki zvaničnici administracije nagovestili su da bi paket pomoći mogao da uključi i odredbe za Ukrajinu.

Po rečima “Postovog” izvora, odluka nije još doneta, ali bi bila mudra budući da bi omela “krajnju desnicu”, tj. republikance koji glasno podržavaju Izrael, ali su skeptični na temu daljeg finansiranja ukrajinskog rata.

Portparol Bele kuće Džon Kirbi nije hteo da komentariše povezivanje dva paketa pomoći, ističući da su oba podjednako važna.

Iako je sudbina ove ideje neizvesna, Pentagon je saopštio da ima dovoljno oružja za sve američke partnere. Visoki zvaničnik odbrane rekao je novinarima da Vašington može da nastavi da podržava Ukrajinu, kao i Izrael, a da ne ugrozi sopstvenu bezbednost, napominjući da su SAD uspele da ispune “svaki zahtev naših izraelskih kolega”.

Izrael je među najvećim korisnicima američkog budžeta – samo u 2022. dotirano mu je oko 3,3 milijarde dolara, a slično je bilo i prethodnih godina. Od početka sukoba Kijeva i Moskve Ukrajina postaje glavni korisnik novca američkih poreskih obveznika – Bela kuća je odobrila najmanje 45 milijardi dolara direktne vojne pomoći kroz 47 odvojenih transfera.

Za sada podrška Izraelu u borbi protiv Hamasa stiže podjednako i iz redova demokrata i republikanaca.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare