28. Septembra 2023.

“BiH nikada nije bila suverena i neće ni biti dok stranci ne odu”

Da bi dobili suverenu i dejtonsku BiH, neophodno je usvojiti Deklaraciju o suverenosti, a to bi značilo da nema visokog predstavnika, ni stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, rekao je predsednik RS

Bosna i Hercegovina nikada nije bila suverena i neće ni biti sve dok stranci ne odu, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Da bi dobili suverenu i dejtonsku BiH, neophodno je usvojiti Deklaraciju o suverenosti, a to bi značilo da nema visokog predstavnika, ni stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, kazao je on u emisiji “Telering” na RTRS.

“BiH ne može opstati, ukoliko nema baznog konsezusa”, navodi Dodik.

Kako podseća RTRS, upravo bi to trebalo da se postigne Deklaracijom o suverenosti BiH, koju je Dodik predložio partnerima na nivou BiH. Predsednik RS dodaje da bi se u praksi ovom Deklaracijom okončao mandat stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i zatvorila Kancelarija visokog predstavnika, što je predviđeno Dejtonom.

“Dajte nam tu BiH da se dogovorimo, bez stranaca sudija Ustavnog suda. Ali, Bošnjaci to neće, a ako odbiju imam ja sledeći dokument. Hoćete da zadrže strance u Ustavnom sudu i tog lažnog Šmita, a mi nemamo pravo da se tome suprostavimo? Sve je ovde nakaradno postavljeno! Ne možete održati BiH ako nema baznog konsenzusa. Ja sam spreman za dogovor”, poručio je Dodik.

A dogovor je ključ za funkcionalnu BiH, ističe on. Dodik kaže da je to, međutim, neizvodljivo sve dok se upliće strani faktor.

“Pa, tako bi nelegitimni Kristijan Šmit, da nam drži lekcije i nameće štetne odluke po Srpsku”, navodi Dodik.

On je istakao da ne želi da bude deo nametnute matrice

“Šmit smatra da smo mi manje važni ljudi, a dok je bila Merkelova, imali smo relativno dobar odnos i status, jer je ona razumela kakva je ovde situacija i kakvi su odnosi”, rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se ne plaši suđenja zbog neizvršavanja odluka Kristijana Šmita, da neće pobjeći niti će otići u zatvor.

“Neću pobjeći niti ću otići u zatvor. Prije će BiH propasti nego što ću ja otići u zatvor”, rekao je Dodik i dodao da je na pravosuđu BiH da dokažu optužbe za koje ga terete.

Za zahtjev odbrane za izuzeće sudije Jasmine Ćosić Dedović, Dodik je naveo da je ona bila u timu odbrane Nasera Orića, kao i da je kao sudija oslobodila nekoliko ljudi koji su počinili zločine nad Srbima.

“Ta žena treba meni da sudi. Radila je prije toga u OHR, radi se o osobi koja će po difoltu odlučiti da je Milorad Dodik kriv što postoji”, rekao je Dodik za RTRS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare