12. Jula 2023.

“Bezumno, Zelenski, nema te NATO zemlje koja će…”

Penzionisani američki general Beri Mekefri je rekao, tokom intervjua za MSNBC da Zelenski “kuca na zatvorena vrata“ u vezi sa članstvom u NATO

“Čini mi se bezumnim da on insistira na ovome. Ovo ide na ruku Putinu. On želi da tvrdi da se bori protiv NATO-a, a ne protiv kriminalne invazije na susednu zemlju”, rekao je on. “Tako da mislim da ovo nije dobro za Ukrajinu”, dodaje Mekefri.

Kako prenosi Njuzvik, malo je verovatno da će Ukrajina dobiti članstvo u NATO-u dok se ne završi rat protiv Rusije, što je uopstalom rekao i američki predsednik tokom vikenda, I to najviše zbog člana 5 Saveza – da će napad na jednu zemlju NATO-a alijansa tretirati kao napad na sve. DRugim rečima, to bi onda značilo da bi ceo NATO bio u ratu s Rusijom.

Mekefri je rekao da zemlje NATO-a ne žele da se pridruže ratu Rusije i Ukrajine, jer stručnjaci kažu da bi to značilo eskalaciju sukoba. On je napomenuo da iako Ukrajina nije država članica, NATO i drugi saveznici su joj ponudili značajnu vojnu pomoć koja se pripisuje preokretanju toka rata u svoju korist.

“Ne postoji mogućnost da bi bilo koja članica NATO-a želela da uđe u vazdušni, kopneni, ili pak morski rat protiv Rusije”, rekao je Mekefri. “Zelenski i Ukrajina dobijaju desetine milijardi dolara ekonomske, humanitarne i vojne podrške, ne samo od NATO-a već i od kontakt grupa”, zaključio je on.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare