30. Marta 2023.

„Bezbožna vlast u Ukrajini otima velike svetinje“: Joanikije o drami u Kijevsko-pečerskoj lavri

U besedi nakon molebana i molitve za spasenje Kijevo-pečerske lavre i ostalih velikih svetinja u blagoslovenoj Ukrajini, mitropolit je rekao da, nažalost otuđena od Boga i obezbožena vlast, hoće svetinju da oduzme od Ukrajinske pravoslavne crkve.

Pomolismo se, pozvao je mitropolit Joanikije, za blaženjejšega predstojatelja Ukrajinske pravoslavne crkve mitropolita Onufrija, za celu njegovu stradajuću jerarhiju i za sveštenstvo njihovo koji godinama a naročito u ove svete i velike dane izlaze na Golgotu Hristovu i zajedno sa Hristom trpe poniženja i klevete i pritiske.”Ali Gospod, Majka Božija i svi sveti, cela Crkva Božija je sa njima. Inače ne bismo mogli da objasnimo otkuda im ovolika snaga da ovaj pritisak izdrže”, naveo je Joanikije i istakao:”Velika svetinja Kijevo-pečerska lavra je prepuna moštiju, svetih Božijih ugodnika. Preko 120 svetih kivota, svetitelja i ugodnika Božijih se čuva pod svodovima u Kijevo-pečerskim pešterama. Vidimo da bezbožna vlast hoće da otme tu znamenitu svetinju koja je ponos celoga pravoslavlja, koja je jedna od najvećih svetinja pod kapom nebeskom. Usudio bih se da kažem, poslije Hrama Vaskrsenja Hristovog u Jerusalimu, najveća svetinja u celom pravoslavlju.

Makar je ja tako doživljavam”.Pojašnjavajući o čemu se radi, mitropolit Joanikije je rekao da je namera da se ta svetinja koja je stub celoga pravoslavlja, a naročito izvornog pravoslavlja u Ukrajini, preda lažnoj crkvi i pseudo-religijskim družinama i da se na takav način počne zatirati pravoslavna vera u Ukrajini.”Očigledno da se o tome radi. Inače, ako bi se radilo o poštovanju vere i o slobodi vere, nikome ne bi palo na pamet da posegne za takvim zlim činom i zlim postupkom koji je zlokoban, ponajviše za raspeti narod u Ukrajini.

Ali, imamo stub vere pravoslavne, Mitropolita Onufrija i arhijereje koji su njegova braća i saslužitelji Ukrajinske pravoslavne crkve, sveštenstvo i monaštvo koje je pod najvećim pritiscima ostalo verno Kijevo-Pečerskoj Lavri i ostalim svetinjama Ukrajine i bezbrojnim mučenicima koji su za veru postradali kroz vekove”, kazao je mitropolit crnogorsko-primorski.

On je ukazao da verujući narod u Ukrajini radi ono što smo, kako je rekao, gledali ovde.”A verujte, kakav je njihov položaj, sva naša borba ovde za svetinje i za veru pravoslavnu, izgleda kao bleda slika prema onome što oni danas trpe i kako se oni danas bore. Narod svojim telima štiti kivote svetih i sveštenstvo i svoju Kijevo-pečersku lavru”, kazao je mitropolit Joanikije, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska.Ko gura Ukrajinu u novu fazu verskog rata i zašto je na udaru kijevskih vlasti posebno Kijevo-pečerska lavra pogledajte u videu:

Sputnjik.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare