31. Marta 2023.

Bezazlena aplikacija proglašena opasnom za nacionalnu bezbjednost

Zašto je na prvi pogled bezazlena aplikacija proglašena opasnom za nacionalnu bezbednost?

Do sada nije utvrđena konkretna zlupotreba podataka korisnkika Tik Toka-a međutim stav Amerike i Eu je da Kina ima prevelik uvid u lične podatke korisinika te aplikacije. Tik Tok se kad je reč o priklupljanjju podataka ne razlikuje od društvenih mreža kreiranih u Americi putem kojih se takođe mogu prikupiti lični podaci .

“Ovde se radi o velikim silama, ovde se radi i o aplikacijama koje su američke porizvodnie i sada imamo jednu kinesku aplikaciju koja je ušla u tu borbu gde zapravo preuzima veći deo kolača koja postaje dosta jaka i sve više ljudi koristi tu mrežu tako da Americi ne odgovra da se takva aplikacija koristi i da ima uvid u informacije o niihovoj populaciji”, istakao je za TV Prva Veliša Popović, ekspert za Tik tok.

Podaci do kojih dolaze društvene mreže postale su važan izvor podataka za obveštajne službe.

“Mnogi kače fotografije svoje porodice svoje dece, svoje fotografijeu nekim ne tako konveniconalnim izdanjima i to su sve osnovi za neku zlupotrebu ili ucenjivanje pogotov ako se radi o državnim činovnicima, ljudima na odrećenim državnim položajima”, kaže Radomir Antonović, sa Fakulteta bezbednosti.

Zabrana korišćenja tik toka na službenim telefonima je smatraju stručnjaci, opravdana ali se već čuju zahtevi političara da se ta mreži zabrani i za
privatne telefone . To što je fejsbuk više puta uhvaćen u krađi i zloupotrebi ličnnih podataka milijardi korisnika širom planete ne zabrinajva američke zakonodavce.

Delimična zabrana tik toka je pokušaj da se suzbije konkurencija. Umesto zabrane jedne kompanije potrebno je regulisat celu industriju društvenih
mreža zaključak je stručnjaka.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare