23. Augusta 2023.

Besplatna škola za trudnice u Domu zdravlja Banjaluka, u toku prijave

Škola za trudnice pomogla mi je da lakše savladam sve nedoumice sa kojima se nose majke kada rode prvo dijete, kazala je polaznica škole za trudnice. Kako je ona ispričala “Nezavisnim”, nedavno je rodila svoje prvo dijete, te se odlično snašla u ovoj novoj veoma važnoj ulozi.

“Znala sam odmah kako hraniti, kupati, presvući bebu, a vodila sam računa o svojoj ishrani, ali isto tako ova škola pomogla mi je da budem psihički spremna za porod i postporođajni period”, rekla je ona.

Osim “Radosnice”, koja već godinama priprema buduće majke, i u sklopu Doma zdravlja u maju je sa radom počela Škola za trudnice i roditeljstvo. Prvu grupu činilo je 20 trudnica sa područja grada.

“Cilj ove škole je da za 30 odsto trudnica sa područja grada, bilo da im trudnoću vode doktori iz državnih ili privatnih ambulanti, obezbijedimo potrebne i neophodne informacije o trudnoći, postporođajnom periodu i njezi djeteta”, kazali su iz JZU “Dom zdravlja”, te dodali da obuku trudnica vrši multidisciplinarni tim koji čine doktori i medicinske sestre, odnosno tehničari iz oblasti ginekologije, pedijatrije, stomatologije, fizijatrije i našeg Centra za zaštitu mentalnog zdravlja.

“Kroz kontinuiranu edukaciju, uz pomoć specijalizovanih stručnjaka iz brojnih oblasti medicine, radimo na psihofizičkom podizanju kondicije trudnice, porodilje i babinjare kako bi se olakšali porođajni napori, pomoglo rađanje zdrave djece i ubrzao povratak dobrog psihosomatskog stanja poslije poroda”, objasnili su iz ove zdravstvene ustanove.

Aktivnosti se, kako kažu, sprovode kroz naprednu obuku trudnica o važnosti fizičke i psihičke pripreme za samu trudnoću, porođaj i postpartalni period, usvajanju pozitivnih i suzbijanju negativnih navika i ponašanja, upoznavanju sa značajem pravilne ishrane i higijene u toku trudnoće, upoznavanju specifičnosti života i rada tokom trudnoće, pripreme za zdravo roditeljstvo, ukazivanje na ozbiljnost kontrole zdravlja, a sve u svrhu dobrog zdravlja majke i djeteta.

“U protekla tri ciklusa Školu za trudnice i roditeljstvo pohađalo je oko 60 polaznica”, istakli su oni, te dodali da su u toku prijave za četvrti ciklus obuke u Školi za trudnice i roditeljstvo, koji počinje 26. avgusta, a buduće majke se mogu prijaviti putem zvanične veb-stranice JZU “Dom zdravlja” Banjaluka ili putem telefona na broj 051/247-323.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare