18. Jula 2023.

Berbok: Protivimo se kasetnoj municiji, ali ne osuđujemo Vašington

Nemačka ne osuđuje odluku Amerike da pošalje zabranjeno naoružanje pošalje Ukrajini, pošto SAD nisu potpisale konvenciju o njenoj zabrani, istakao je danas predstavnik nemačkog kabineta ministara Štefen Hebeštrajt

Berlin poštuje Konvenciju o zabrani kasetne municije, rekla je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, komentarišući izveštaje o američkim planovima da prebace takve projektile u Ukrajinu, prenosi kanal “EkspresTV”.

“Za Nemačku, kao potpisnicu, važi sporazum iz Osla”, rekla je ona.

Nemačka, međutim, ne osuđuje odluku Vašingtona da kasetnu municiju pošalje Kijevu, jer SAD nisu parafirale tu konvenciju, istakao je danas predstavnik nemačkog kabineta ministara Štefen Hebeštrajt.

Da Nemačkoj ne smeta američko naoružavanje Kijeva po civile opasnim, i konvencijama zabranjenim naoružanjem, potvrdio je i predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer koji smatra da Berlin ne bi trebalo da koči Vašington kada je u pitanju isporuka kasetne municije Ukrajini.

Kasetna municija je zabranjena međunarodnom konvencijom potpisanom u Oslu, koju su ratifikovale 123 zemlje, ali nisu SAD i Ukrajina.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena koja je do pre samo godinu dana upotrebu kasetnih bombi nazivala “ratnim zločinom”, saopštila je, međutim, pre nekoliko dana da će takvu municiju poslati u Ukrajinu. Bajden kaže da je odluka da se Kijevu prvi put obezbedi ovakvo naoružanje bila “teška”, ali da je doneta jer je Ukrajini potrebna municija u ofanzivi protiv Rusije. 

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenjuje da je odluka SAD da kijevskom režimu pošalju kasetnu municiju “manifestacija agresivnog kursa usmerenog na produženje sukoba u Ukrajini”.

Reč je o bombama koje se raspadaju u vazduhu, oslobađajući veliku količinu “podmunicije” na širokom području, te je tako velika verovatnoća za stradanje civila. Neke od njih, ipak, ne detoniraju odmah, pa tako i dugo nakon sukoba, poput nagaznih mina – ubijaju i sakate ljude.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare