22. Jula 2023.

Berbok: Proces pristupanja Turske u članstvo EU “zaleđen”

Turska neće pristupiti Evropskoj uniji u skorijoj budućnosti, rekla je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

Njen proces pristupanja ostaje “zaleđen” zbog, kako je navela, “problema sa ljudskim pravima”.

Ambicija Ankare da postane članica EU je “duboko u zamrzivaču”, rekla je ona na marginama sastanka evropskih ministara spoljnih poslova u Briselu. “To je zato što važni kriterijumi koji su ključni za te razgovore nisu ispunjeni.”

Vladavina prava i poštovanje ljudskih prava ostaju problemi koji Ankaru sprečavaju da napreduje u evrointegracijama, objasnila je ona, tvrdeći da je trenutak kada će Turska biti spremna za nastavak pregovora “u dalekoj budućnosti”.

Berbokova je rekla da Turska Evropskoj uniji “nije lak komšija”, ali je priznala da je ona “strateški važan igrač u neposrednoj blizini Evrope”, sa kojima se moraju voditi specijalni odnosi.

Period nakon Erdoganovog reizbora na mesto predsednika u maju je dobar trenutak za “stratešku refleksiju” tog problema, rekla je ona.

Berlin se zalaže za zbližavanje sa Ankarom, rekla je nemačka ministarka, dodajući da bi oni trebalo da budu zasnovani na “strateškom pristupu koji gleda ka budućnosti”. U isto vreme, ona je rekla da Evropa “nije naivna” i da neće deliti poklone u ovom “geopolitički izazovnom trenutku”.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potegao je pitanje članstva te zemlje u Evropskoj uniji ranije ovog meseca, kada je nakon godinu dana odlučio da odobri članstvo Švedske u NATO-u.

Erdogan je rekao da Turska više od pola veka čeka na članstvo u toj organizaciji, dodajući da je većina članica NATO-a u Uniji. On je pozvao Brisel da nastavi pregovore sa Ankarom, dodajući da će Turska onda “otvoriti put Švedske” ka Alijansi.

Portparol Evropske komisije Peter Stano rekao je da bi proces pristupanja Turske trajao “godinama” i da nema šanse da ona postane članica do sledeće godine. On je naglasio da Ankara prvo mora da ispuni sve uslove.

Rusija je upozorila Tursku da ne očekuje brzo pristupanje tom bloku. “Niko ne želi da vidi Tursku u Evropi. Govorim o Evropljanima”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Turska je aplicirala za članstvo u EU 1987. godine, a status kandidata je dobila 12 godina kasnije. Proces pristupanja je počeo 2005, ali je praktično zamrznut od 2016. godine.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare