25. Septembra 2023.

Benzinci i dizelaši na sintetička goriva od 2035. ipak nemoguća misija?

Predlog koji je sada na stolu toliko je restriktivan da ne može da se sprovede u praksi.

Nemačka je lobiranjem uspela da omogući prodaju novih automobila na dizel i benzin u Evropskoj uniji i posle 2035. godine – ukoliko se pokreću na sintetička goriva. Svi ostali automobili sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem biće zabranjeni.

Ali EK je sada predstavila predlog za uključivanje novih vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem koji rade na e-gorivo u saobraćaj. Ovim predlogom Komisija omogućava eGoriva, ali ih faktički i onemogućava, barem tako u “Alijansi za eGoriva” tumače predlog uredbe, koja zagovara upotrebu eGoriva.

Predlog koji je sada na stolu toliko je restriktivan da ne može da se sprovede u praksi, tvrde u udruženju. Tako će zabrana motora sa unutrašnjim sagorevanjem ostati na snazi i 2035. godine.

Šta je suština predloga? Tokom proizvodnje eGoriva, CO2 se uzima iz vazduha, koji se kasnije, sagorevanjem u automobilima, vraća u atmosferu. Dakle, ono što se uzme, to se i vrati, pa je emisija CO2 nula.

Međutim, EK sada traži i da se u lancu transporta, skladištenja i distribucije goriva koriste sistemi i cisterne sa nultom emisijom CO2, a to je iz današnje perspektive utopija.

“Smanjenje emisije za 100% je stoga gotovo nemoguće. Ovo se odnosi na sve tehnologije, uključujući i elektromobilnost. Sve dok transport i distribucija takođe nisu pokriveni obnovljivim izvorima energije, nemoguće je postići potpuno smanjenje emisija”, kažu u eFuel Alijansi, jasno ukazujući prstom na elektromobilnost, koja takođe nije čista od emisije CO2.

Inače, EK je ranije saopštila da će novi benzinski i dizel motori, proizvedeni od 2035. godine, morati da budu opremljeni posebnim sistemima koji će prepoznati sintetičko gorivo. Ako u njih sipate klasični benzin i dizel, neće moći da se pokrenu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare