28. Novembra 2023.

Bend “The Prodigy” izmjenio tekst popularne provokativne pjesme

Korisnici društvenih mreža smatraju da je viralni video klip sa nedavnog koncerta grupe “The Prodigy” dokaz da je bend, nakon 26 godina, promenio prepoznatljiv tekst jednog od njihovih najvećih hitova, “Smack My Bitch Up”. U snimku se može čuti da frontmen Maksim Rijaliti, umesto originalnog teksta u kome ponavlja kontroverzni naslov pesme, dva puta peva uvodni stih “Change my pitch up”.

Bend "The Prodigy" izmenio tekst popularne provokativne pesme
Na klipu se može videti da Maksim Rijaliti (levo) nije otpevao poznati stih.

Poznata britanska grupa je tokom vikenda nastupala u Londonu, a snimak s ovog koncerta proširio se na društvenim mrežama. Korisnik platforme Iks koji je objavio snimak nije objasnio da li je bend zaista promenio tekst pesme, ali drugi korisnici su u komentarima podelili svoje mišljenje i smatraju da se jasno može čuti da je stih “Smack my bitch up” izbačen.

Zabava ili promovisanje nasilja

Pesma je objavljena na kultnom albumu “The Fat Of The Land” 1997. godine i još tada je izazvala niz negativnih reakcija. U jednom intervjuu za MTV, odmah nakon što je pesma postala hit, osnivač grupe, Lijam Haulet, objasnio je da pesma ne bi trebalo da se shvata ozbiljno, jer “jednostavno zvuči veoma dobro uživo” i da samo predstavlja “zabavu”. Dodaje i da je inspiracija za pesmu bila hip-hop kulutura devedesetih.

“Ovo je tvrda pesma, taj isečak se dobro slaže uz nju. Nemam neko pravo objašnjenje zašto sam odlučio da je napravim, kada sam bio mali, slušao sam hip-hop grupu “Ultramagnetic MCs” i želeo sam da iskoristim taj njihov stih. Imao je dobru energiju i pokušao sam to da pokažem i u ovoj pesmi,” rekao je Haulet. 

Od tada, “Smack My Bitch Up” je jedna od najprepoznatljivijih pesama benda i preko dve decenije predstavlja savršenu numeru za podizanje atmosfere na žurkama i koncertima. Bila je na vrhu top liste u SAD osam dana nakon što je objavnjena i od tada je stekla ogromnu popularnost. Ipak, mnogi se godinama ne slažu sa korišćenjem ovakvog teksta u popularnoj pesmi, toliko da je jednom proglašena “najkontroverznijom pesmom svih vremena”.

Osim što su ovaj hit iz britanske andergraund rejv scene kritikovali drugi muzički izvođači, kao što su Tori Ejmos i Bisti bojs, optužila ga je i američka Nacionalna organizacija za žene (NOW) za promovisanje nasilja nad ženama, kao da je to “vrsta zabave”.

“Nikad nas neće razumeti”

“Na kraju dana, devojke koje dolaze na naše nastupe su opasne devojke i ne gledaju na to tako… Oni nas ne shvataju. Nikad nisu. Nikada i neće”, rekao je pokojni pevač Kit Flint u jednom intervjuu za “Roling Stoun”. U istom razgovoru, Haulet je dodao da je pesma toliko uvredljiva da ne može da se shvati toliko ozbiljno, da je u tome cela ironija.

Ni Flint ni Haulet nisu izrazili žaljenje zbog pesme. Međutim, predstavnik njihove izdavačke kuće “XL”, Ričard Rasel,  priznao je da se predomišljao o pesmi i osvrnuo se na kontroverzu u svojim memoarima iz 2020 godine.

“Da li je to umetnost? Da, otprilike, a velik deo umetnosti nije ugodan”, napisao je. “Da li je neka žena ikada bila zlostavljana zbog benda “The Prodigy”? Ja verujem da nije. Ali, kako mogu biti siguran? Dakle, žalim li što sam izdao singl na s naslovom “Smack My Bitch Up”? Ne. Ali sumnjam da bih to ponovio.”

Bend još uvek potvrdio pretpostavke da je tekst zvanično izmenjen. 

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare