1. Septembra 2023.

Bebi-bum u Gračanici, rođeno 29 beba više nego u istom periodu prošle godine

Pozitivni trend će se nastavi, sudeći po broju trudnica koje dolaze na pretporođajne kontrole, ukazuju srpski lekari sa Kosova i Metohije

U Gračanici je u proteklih 12 meseci rođeno 29 beba više nego u odnosu na isti period prošle godine, pa se tako sada svakodnevno u dečjem boksu nalazi po šest-sedam novorođenčadi, ponosno je istakao profesor dr Nenad Šulović za “Kosovo onlajn”.

Samo u poslednjih 13 dana na Ginekološko-akušerskoj klinici u Gračanici urađen je 21 porođaj.

“Imamo čime da se ponosimo. U poslednjih 20 do 25 dana imali smo u kontinuitetu po šest ili sedam beba u dečjem boksu i imali smo hor novorođenčadi, gde je zdrav plač nama veliki podstrek za dalji rad. U odnosu na isti period prošle godine, kraj avgusta, imali smo oko 163 porođaja, danas, sa današnjim danom, imamo 192”, rekao je dr Šulović.

Porodilje i novorođenčadi su u dobrom zdravstvenom stanju, ističe Šulović, a rast broja porođaja očekuje se i u narednom periodu.

“Verovatno će ovakav trend da se nastavi, sudeći po broju trudnica koje dolaze na pretporođajne kontrole, a koji se poslednjih dana kreće između 10 i 15, ali kako prolazi vreme, tako stižu i nove trudnice koje zahtevaju u poslednjem mesecu malo veću kontrolu”, objašbnjava doktor.

Porast broja novorođene srpske dece na KiM znači da uprkos celokupnoj političkoj situaciji, porodice nastavljaju i planiraju život na svojim ognjištima, ističe doktor Šulović, ali ni samo to.

“To nam govori da zajedno sa nama i Republika Srbija, preko Kancelarije za KiM, sa svojim podsticajnim sredstvima brine i misli o ovom području. Pošto smo zadovoljni, moramo malo da istaknemo i sebe, Gračanica je regionalni centar Kosova, naročito enklava južno od Ibra. Republika Srbija može da se pohvali time da njena zalaganja mi opravdavamo kako treba”, naglasio je Šulović.

Milena Kovačević iz Štrpca je pre samo nekoliko dana dobila treće dete, dečaka Bogdana. Prerano je govoriti o četvrtom detetu, kaže ona, ali poručuje da će život graditi u mestu gde su rođeni.

“Ovde sam od ponedeljka. U ponedeljak se završio porođaj carskim rezom, ali hvala Bogu, i beba i ja smo dobro. Ovde se osećamo veoma prijatno. Osoblje je izuzetno dobro, a da ne pričam o doktorima koji su stručnjaci, koji svoj posao rade jako dobro. Ovo je naše treće dete i planiramo da ostanemo ovde, na Kosovu”, rekla je Kovačević.

Prema rečima doktora Šulovića, Ginekološko-akušerska klinika u Gračanici ne zbrinjava samo fiziološke, već i trudnoće visokog rizika što je za mnoge buduće majke izuzetno važno.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare