6. Septembra 2023.

Banjaluka uzela kredit od pet miliona za spas „Akvane“

Grad Banjaluka je uzeo od Raiffeisen banke kredit od pet miliona KM za spas preduzeća „Akvana“, ali i to neće biti dovoljno da pokrije sve obaveze ovog gubitaša.

Gradska uprava dogovorila je milionski kredit nakon što je prošlo više od dva mjeseca od odobrenja na sjednici Skupštine grada.

Gradski menadžer Grada Banjaluka Bojan Kresojević potvrdio je za CAPITAL da je procedura za obezbjeđivanje kredita pokrenuta odmah nakon što je odluku lokalnog parlamenta, koja je usvojena u junu potpisao i pečatirao predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković. Tvrdi da za realizaciju odluke nije neophodna njena objava u Službenom glasniku Grada Banjaluka.

Niža kamatna stopa

„Odluka o ovom kreditu je pojedinačni akt, koji je morao da potpiše predsjednik Skupštine grada i pečatira. Obzirom da se radi o pojedinačnom aktu u njemu je navedeno da stupa na snagu danom donošenja, a da će objaviti naknadno u Službenom glasniku Grada. Nije opšti akt koji mora čekati da stupi na snagu tek osam dana nakon objave u Službenom glasniku“, kazao je Kresojević.

Naveo je da su od banka tražili da dostave svoje ponude te da su oni izabrali najpovoljniju za Grad Banjaluku.

„Iako je postupak nabavke kredita ne mora proći proceduru javnih nabavki mi smo ipak tražili dostavljanje ponuda. Poslali pozive svim bankama i dobili smo tri ponude. Najpovoljnija ponuda je imala kamatu od 5,2 odsto što je značajno ispod 6,2 odsto koliko je bila fiksna kamatna stopa koju je prihvatila Skupština grada“, objasnio je on.

Dodao da je za kreditora izabrana Raiffeisen banka.

„Nadamo se da će sredstva za sedam do deset dana biti operativna i nakon toga imamo proceduru dokapitalizacije „Akvane“ kroz sudski registar i u pregovorima smo sa dobavljačima da u maksimalnoj mjeri izmirimo ove obaveze“, naveo je Kresojević.

Kredit nije dovoljan za sve dugove

Iako se Grad zadužio višemilionskim kreditom Kresojević kaže da ta suma neće biti dovoljna da se izmire sve obaveze „Akvane“.

„Mislim da ćemo ovim novcem izmiriti više od 70 odsto obaveza“, kazao je Kresojević i dodao da prema njihovim procjenama dugovanja „Akvane“ iznose 5,7 miliona KM, bez kamata čiji iznos još nije procijenjen.

Najveći dio kredita ide „Novoteksu“

U elaboratu koji je prihvatila Skupština grada Banjaluka je navedeno da bi na dugovanja trebalo biti potrošeno 3,5 miliona KM od koji je najveći dug prema preduzeću „Novoteks“. On je veći od 2,3 miliona KM.

Naveo je da će se manji dio kredita uložiti u nove sadržaje koji su predviđeni elaboratom za održivo poslovanje ovog preduzeća.

U pitanju je izgradnja novih sadržaja na otvorenom bazenu.

„Kada je u pitanju ugostiteljstvo fokus je da se ta oblast reguliše kroz javno privatno partnerstvo, kako bi maksimalno iskoristili potencijal od zakup tog prostora obzirom da je projektovano šest puta povećanje prihoda od zakupa“, naveo je Kresojević.

Preduzeće na vještačkim plućima

Govoreći o trenutnoj situaciji u ovom preduzeću Kresojević kaže da „zvanično račun nije blokiran, ali nezvanično ostali su bez kiseonika“.

„Sve dok imate neizmirene obaveze niko neće da se javi na tender, ne možete planirati nove aktivnosti i povećati prihode, preduzeće funkcioniše na vještačkim plućima“, zaključio je Kresojević.

Rashodi veći od prihoda

V.d. direktor „Akvane“ Sveto Lazić kaže da čekaju da krene realizacija o dokapitalizaciji preduzeća.

„Preduzeće radi u nekoj normalnoj dinamici, plaćamo tekuće obaveze onoliko koliko možemo i stižemo. Pokrivamo se sa onim što dobijemo od sezone, koliko možemo, ali rashodi su ogromni i ne možemo ih pokriti kroz grant koji izdvaja Grad ili kroz naše prihode“, kazao je Lazić.

Napomenuo je da objekti ovakve vrste nigdje u svijetu nisu rentabilni i da im je potrebna podrška sistema da bi funkcionisali.

Kako je CAPITAL ranije pisao, “Akvana” je prošlu godinu završila sa plusom od 142.304 KM, ali taj plus u ne pomaže mnogo, jer je ovo javno preduzeće u prethodnim godinama akumulirala milionske gubitke koji su na kraju prošle godine iznosili 12,5 miliona KM.

Aktuelna administracija izradila je elaborat kojim je u cilju dugoročnog rješenja predviđena isplata hitnih dugova, ukidanje ugostiteljske djelatnosti, gradnja novog bazena i tobogana, te promjena naziva preduzeća u „Akvasiti“ (AquaCity).

Izračunali su da će im za te planove trebati pet miliona KM koje grad namjerava finansirati kreditnim zaduženjem. Taj paket odluka je krajem juna prihvatila Skupština grada Banjaluka, ali realizacija kredita nije bila odmah pokrenuta zbog problema sa pečatom Skupštine grada.

Pečati su se nalazili u kabinetu predsjednika lokalnog parlamenta na kojem je gradonačelnik Draško Stanivuković u julu promijenio brave i time Ninkoviću onemogućio pristup. Zbog toga je Ninković zatražio poništenje pečata i izradu novih. Dok se ta procedura nije okončala na čekanju se nalazila realizacija ovog kredita.

CAPITAL: V. Popović

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare