Donesena odluka, gradonačelnik poručio: Od početka sam bio na strani penzionere da im novac bude direktno uplaćen - BIGportal.ba
Banja Luka Republika Srpska / BiH Vijesti

Donesena odluka, gradonačelnik poručio: Od početka sam bio na strani penzionere da im novac bude direktno uplaćen

Gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je da je danas usvojena Odluka o preraspodjeli budžetskih sredstava, koja omogućava da se jednokratna novčana podrška Grada direktno uplati penzionerima na njihove račune, onako kako su oni i tražili.

-Od početka sam bio na strani penzionera, da im sredstava budu doznačena direktno, a ne putem republičkog preduzeća Elektroprivrede. Današnjom odlukom novac se umjesto Elektroprivredi prebacuje na Fond PIO i banke, odakle će ići na račune penzionera. Oni u Skupštini za to godinu dana nisu htjeli glasati– kazao je on, ističući da je ipak na neki način srećan što je ova odluka donesena baš u ovom periodu kada niko nema politički interes, kada nije izborna godina.

Takođe, kako je poručio i druge važne odluke podrške, poput onih o besplatnim udžbenicima i povoljnijem i besplatnom javnom prevozu, podršci porodiljama, sufinasiranju vrtića donosene su kada nije bila izborna godina.

-To znači da se po nečemu razlikujemo – kazao je on i čestitao penzionerima, koji su ostvarili pravo koje im pripada.

Banja Luka će za podršku penzionerima izdvojiti preko 4,1 milion KM, a kako je kazao gradonačelnik – ova sredstva biće omogućena maksimalnim angažovanjem administarcije na povećanju prihoda.

-Time je sva borba i polemika u vezi sa ovim pitanjem, nakon godinu dana uspješno okončana – zaključio je on.

Naime, na današnjoj sedmoj vanrednoj sjednici Skupštine grada Banje Luke donesena je Odluka o preraspodjeli budžetskih sredstava u vezi sa isplatom jednokratne podrške penzionerima.

Podsjećamo, ranije je prema amandmanima skupštinske većine u budžetu Grada podrška penzionerima bila navedena kao stavka podrške Elektroprivredi, koja je trebalo da odbije 100 KM sa računa penzionera za električnu energiju.

Takvom nečemu, gradska administracija se protivila skoro godinu dana i u tome je imala jednoglasnu podršku penzionera.

Gradonačelnik Stanivuković je na rebalans budžeta uložio amandman da sa stavke Elektroprivrede novac ide na stavku koja se zove doznaka pojedincima, dakle podrška direktno penzionerima, ali Skupština to nije prihvatila u decembru prilikom donošenja rebalansa.

Tek u januaru ove godine na sastanku sa udruženjima penzionera na gradskom i republičkom nivou, rukovodstvom Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske i potpredsjednikom Skupštine grada Banje Luke – usaglašeno je da jednokratna novčana podrška Grada bude direktno uplaćena na račune penzionera i s tim u vezi je na današnjoj sjednici Skupštine Grada donesena Odluka o preraspodjeli budžetskih sredstava.

Danas objavljeno

Avion u kojem se vjerovatno nalazi predsjednik Kine sletio je u Moskvu

M.

Mediji: Sastanak Putina i Sija – događaj koji će promijeniti svijet

M.

Ambasada Poljske u Francuskoj: Niste dobro razumjeli ambasadora, nećemo u rat sa Rusijom

Vanja A

Ostavite komentar