14. Juna 2023.

Banja Luka pamti heroje: Obilježena 80. godišnjica pogibije Veselina Masleše

Vijence u čast heroja Narodno-oslobodilačke borbe položili su gradonačelnik Draško Stanivuković i predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Vladimir Đuran.

Gradonačelnik Draško Stanivuković poručio je da se Banja Luka  danas na 80. godišnjicu pogibije našeg narodnog heroja Veselina Masleše prisjeća njegovih podviga koji će ostati ugravirani u temelje postojanja našeg naroda i borbe za slobodu.

-Kroz cijelu istoriju naš narod je neprikosnoveno ljubio slobodu i borio se za nju. Nikada nismo vodili osvajačke pohode, već smo se uvijek vodili vizijom da branimo i štitimo ono što je naše. U trenucima kada su nas napadali uvijek smo stajali na braniku naše otadžbine i na braniku naše slobode, a upravo Veselin Masleša bio je jedan od naših heroja koji je ove ideale stavio ispred svog života i zato će zauvijek ostati utkan u temelje našeg grada – istakao je Stanivuković.

Kako je kazao, činjenica da glavno gradsko šetalište, ali i kulturno-umjetnička društva nose ime ovog velikog heroja potvrda je da je Veselin Masleša dio identiteta našeg grada i ovog prostora.

Gradonačelnik je podsjetio da je  u proteklom periodu obnovljena i Spomen-ploča posvećena ovom heroju.

-Obnavljanjem spomen-obilježja i izgradnjom novih mi njegujemo kulturu sjećanja i imena naših heroja čuvamo od zaborava – zaključio je Stanivuković.

Predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Vladimir Đuran poručio je da nikada ne smijemo zaboraviti heroje koji su donijeli slobodu.

Podsjećamo, naš sugrađanin Veselin Masleša bio je književnik, novinar i revolucionar, koji se istakao svojim govorom na Prvom zasjedanju AVNOJ-a u Bihaću govoreći o  narodnooslobodilačkoj borbi i stvaranju Zemaljaskog antifašističkog vijeća.

Masleša je nastradao 14. juna kao učesnik NOB-a, prelazeći rijeku Sutjesku.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare