22. Februara 2025.

BANANA KOLAČ SA ČOKOLADOM I ORASIMA: Nepobjediva kombinacija ukusa

Sočan i mekan, zahvaljujući zrelim bananama i jogurtu, ovaj kolač dobija dodatnu dimenziju ukusa uz hrskave orahe i slatke komadiće čokolade. A da bi bio još posebniji, prelijemo ga toplim, kremastim sosom koji mu daje neodoljivu karamelastu notu. Idealan je uz šoljicu kafe ili čaja, bilo za doručak, popodnevnu pauzu ili desert.

Sastojci:

Za kolač:

  • 2 izgnječene banane 
  • 175 g brašna
  • ⅓ kašičice soda bikarbone
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 jaje
  • 75 g maslaca
  • 125 g  šećera
  • 60 g običnog jogurta
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 kašičica cimeta u prahu
  • 100 g čokoladnih mrvica i seckanih oraha

Za preliv:

  • 75 g maslaca
  • 6 kašika smeđeg šećera
  • 180 ml slatke pavlake

Priprema:

Rernu zagrejte na 170°C. Pleh (20×20 cm) obložite papirom za pečenje. U jednoj činiji pomešajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i cimet. U drugoj činiji umutite maslac i šećer dok smesa ne postane svetlija. Dodajte jaje i vanilu, pa ponovo umutite. Dodajte pasirane banane i jogurt, pa promešajte. Postepeno dodajte suve sastojke u smesu, mešajući lagano dok se sjedini. Na kraju dodajte čokoladne mrvice i seckane orahe, lagano promešajte. Sipajte smesu u pripremljeni pleh i pecite 30-35 minuta, dok čačkalica ne izađe suva.

U šerpi na srednjoj vatri otopite maslac. Dodajte smeđi šećer i mešajte dok se ne rastopi. Postepeno dodajte slatku pavlaku, neprestano mešajući. Kuvajte 3-5 minuta dok sos ne postane gust i sjajan. Sklonite s vatre i ostavite da se malo prohladi.

Ohlađen kolač isecite na kocke i prelijte toplim prelivom.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare