Sočan i mekan, zahvaljujući zrelim bananama i jogurtu, ovaj kolač dobija dodatnu dimenziju ukusa uz hrskave orahe i slatke komadiće čokolade. A da bi bio još posebniji, prelijemo ga toplim, kremastim sosom koji mu daje neodoljivu karamelastu notu. Idealan je uz šoljicu kafe ili čaja, bilo za doručak, popodnevnu pauzu ili desert.
Sastojci:
Za kolač:
- 2 izgnječene banane
- 175 g brašna
- ⅓ kašičice soda bikarbone
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 jaje
- 75 g maslaca
- 125 g šećera
- 60 g običnog jogurta
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 kašičica cimeta u prahu
- 100 g čokoladnih mrvica i seckanih oraha
Za preliv:
- 75 g maslaca
- 6 kašika smeđeg šećera
- 180 ml slatke pavlake
Priprema:
Rernu zagrejte na 170°C. Pleh (20×20 cm) obložite papirom za pečenje. U jednoj činiji pomešajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i cimet. U drugoj činiji umutite maslac i šećer dok smesa ne postane svetlija. Dodajte jaje i vanilu, pa ponovo umutite. Dodajte pasirane banane i jogurt, pa promešajte. Postepeno dodajte suve sastojke u smesu, mešajući lagano dok se sjedini. Na kraju dodajte čokoladne mrvice i seckane orahe, lagano promešajte. Sipajte smesu u pripremljeni pleh i pecite 30-35 minuta, dok čačkalica ne izađe suva.
U šerpi na srednjoj vatri otopite maslac. Dodajte smeđi šećer i mešajte dok se ne rastopi. Postepeno dodajte slatku pavlaku, neprestano mešajući. Kuvajte 3-5 minuta dok sos ne postane gust i sjajan. Sklonite s vatre i ostavite da se malo prohladi.
Ohlađen kolač isecite na kocke i prelijte toplim prelivom.