6. Oktobra 2023.

“Balkanski kartel” na udaru: 16 osoba uhapšeno u Brazilu zbog šverca kokaina, vođa grupe Srbin

U međunarodnoj akciji, sprovedenoj u okviru Evropolove operativne radne grupe „Balkanski kartel“, u Brazilu je uhapšeno je 16 osoba, pripadnika organizovane kriminalne grupe koja se tereti za trgovinu kokainom, među kojima je i srpski državljanin za koga postoji osnov sumnje da je vođa ove OKG.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Uprave kriminalističke policije, zajedno sa drugim kolegama iz Evrope i Južne i Sjeverne Amerike, kroz razmjenu operativnih podataka dali su doprinos razbijanju ove organizovane kriminalne grupe, koja je kokain krijumčarila iz Brazila u Evropu.

Nakon godinu i po dana zajedničkog napornog rada policija sa obje strane Atlantskog okeana, brazilska policija 5. oktobra izvršila je pretres na više lokacija i uhapsila 16 lica, od kojih su neka, kako se sumnja, bili povezana sa kriminalnom organizacijom „Primeiro Comando da Capital“, dok se srpski državljanin uhapšen zbog sumnje da je bio organizator ove OKG sumnjiči za organizovanje brojnih pošiljki narkotika između dva kontinenta.

Postoje osnovi sumnje, da je uhapšena organizovana kriminalna grupa bila povezana sa zapljenama kokaina iz aprila i avgusta 2022. godine, kada je zaplijenjeno 5,7 tona u Zelenortskim ostrvima i 1,3 tone kokaina u Brazilu.

Razbijanje ove organizovane kriminalne grupe jedna je u nizu uspjeha u zajedničkoj međunarodnoj borbi protiv „Balkanskog kartela“, a srpska policija je dostavljanjem operativnih podataka još jednom potvrdila da je pouzdan i posvećen međunarodni partner u borbi protiv organizovanog kriminala.

U akciji su učestvovali Federalna policija Brazila, Nacionalna policija Zelenortskih ostrava, Uprava kriminalističke policije Republike Srbije, Nacionalna agencija za kriminal UK, američka DEA, Evropol i MAOC-N, prenosi Nova.rs.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare