22. Jula 2023.

Bajden želi prvi put u istoriji SAD da stavi ženu na čelo ratne mornarice

Predsednik SAD Džozef Bajden spreman je da postavi admirala Lisu Franketi da predovdi ratnu mornaricu, čime bi postala prva žena član Združenih generalštaba američke vojske, prema rečima zvaničnika Ministarstva odbrane.

Lisa Franketi bi zamenila šefa pomorskih operacija, admirala Majka Gildeja, kome se ove jeseni završava četvorogodišnji mandat, preneo je Politiko.

Bajden želi prvi put da stavi ženu na čelo ratne mornarice SAD

Franketi bi mogla da bude blokirana u Senatu, pošto republikanski senator republikanac iz Alabame Tomi Tubervil samostalno blokira više od 270 vojnih unapređenja zbog Pentagonove politike u vezi sa abortusom.

Ona trenutno služi kao zamenik šefa pomorskih operacija i trenutno je broj dva ratne mornarice. Karijeru je provela u površinskim ratnim brodovima, tek je druga žena na funkciji zamenika šefa, i jedna je od samo nekoliko žena koje su se uzdigle do čina sa četiri zvezdice u vojsci SAD.

Odabravši Franketi za taj posao, Bajden je odbacio predlog ministra odbrane Lojda Ostina, koji je za taj posao preporučio drugog oficira admirala Semjuela Papara, koji vodi Pacifičku flotu SAD.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare