11. Januara 2023.

Bajden u ozbiljnom problemu?

Dokumenti su pronađeni u njegovoj nekadašnjoj kancelariji u vašingtonskoj nevladinoj organizaciji “Pen Bajden centar” i naglasio da on i njegov tim u potpunosti sarađuju u razjašnjavanju svih okolnosti u tom slučaju.

Bajden je u obraćanju novinarima, na zajedničkoj konferenciji sa liderima Meksika i Kanade, saopštio juče da ozbiljno shvata poverljiva dokumenta i rekao da ne zna šta ona sadrže.

“U potpunosti sarađujemo u pregledu, za koji se nadam da c´e uskoro biti završen”, naveo je Bajden.

Bajdenov advokatski tim otkrio je oko 10 dosjea u zaključanom ormaru u “Pen Bajden centru” u Vašingtonu u novembru, a oni su predati Državnom arhivu.

FBI je uključen u istragu poverljivih dokumenata pronađenih u ovoj nevladinoj organizaciji, a američki državni tužilac Merik Garland zamoljen je da ih pregleda.

Bajden je tokom jučerašnjeg obraćanja pokušao da opravda rukovanje dokumentima.

“Pronašli su neka dokumenta u kutiji u zaključanom ormanu, ili bar u ormaru. I odmah su shvatili da se u toj kutiji nalazi nekoliko poverljivih dokumenata. Uradili su ono što je trebalo. Odmah su pozvali arhiv”, rekao je američki predsednik.

On je objasnio da je obavešten o ovom otkric´u i da je bio iznenađen kada je saznao da u toj kancelariji postoji bilo kakva vladina evidencija, kao i da ne zna šta je u dokumentima.

Rekao je da su mu advokati predložili da ne pita šta oni sadrže.

Izvor upoznat s predmetom je rekao u ponedeljak američkoj televiziji da serija dokumenata ne sadrži nuklearne tajne, a nije naveden stepen njihove klasifikacije i poverljivosti.

Bajdenov specijalni savetnik, Ričard Zauber, naveo je u izjavi za CBS u ponedeljak da su dokumente otkrili neposredno pre izbora za Kongres advokati američkog predsednika koji su raščišćavali kancelarijski prostor.

Bajden, koji je bio potpredsednik SAD za vreme mandata Baraka Obame od 2009. do 2017, nakon toga je do 2020. imao kancelariju u organizaciji koja je udaljena nešto više od kilometar od Bele kuće.

On se zbog ovog slučaja suočava sa kritikama republikanaca nakon što je Ministarstvo pravde SAD prošle godine pokrenulo istragu o postupanju bivšeg predsednika Donalda Trampa sa poverljivim dokumentima otkrivenim na njegovom imanju Mar-a-Lago u Palm Biču na Floridi.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare