5. Februara 2023.

Bahmut i dalje u centru pažnje: Bitke na sjeveru grada vode se za svaku ulicu

Oružane snage Ukrajine ne odstupaju, na severu grada vode se velike bitke za svaku ulicu, poručio je danas osnivač vagnerovaca Jevgenij Prigožin, demantujući medijske navode da se Ukrajinci povlače iz severnih delova grada.

“Oružane snage Ukrajine se nigde ne povlače. Bore se do poslednjeg”, istakao je ruski biznismen. 

“U severnim četvrtima Bahmuta vode se žestoke borbe za svaku ulicu i svaku kuću. Naravno, lepo je što mediji žele da se Oružane snage povuku, ali to se ne dešava ni u severnim , ni u južnim, ni istočnim delovima grada”, saopštila je pres služba Prigožina na Telegramu.

Teške bitke vode se i za južne četvrti grada Bahmuta, poručio je danas jedan od boraca “Grupe Vagner” za “RIA Novosti”. 

Bitke u tom gradu, kako je objasnio, pre svega se vode protiv Oružanih snaga Ukrajine, a ne stranih plaćenika. Plaćenici su u tom delu poslednji put bili viđeni početkom januara, a Kijev na teren bez prestanka šalje nove vojnike kako bi popunio velike gubitke u redovima.

“Sada oni pripadnici Oružanih snaga Ukrajine koji se predaju govore o tome da su ih pokupili sa ulice, ubacili u automobile i dovezli na teren. Ipak, oni se bez bitke retko predaju. Ili im ponestane municije, ili bivaju ranjeni, ili nešto drugo”, rekao je “vagnerovac”, komentarišući situaciju na frontu.

Prema njegovim rečima, broj napada na rusku vojsku u poslednje vreme je smanjen, što je, kako on procenjuje, najverovatnije izazvano manjkom municije.

“U decembru smo imali više problema sa njihovom artiljerijom”, kazao je.

Komentarišući poslednje akcije u gradu, borac je rekao da su “vagnerovci” vrlo dobro dejstvovali tokom noći, te da znaju gde se nalaze bitne tačke ukrajinske vojske.

Gubici bivaju sve manji, dok Ukrajinci imaju sve više problema, ocenio je.

Ovo je potvrdila i britanska obaveštajna služba. London je saopštio da su ruske snage tokom ove nedelje otežale situaciju za Ukrajince. “Bahmut je sve izolovaniji”, poručili su iz Velike Britanije.

Tokom nedelje zamenik ministra odbrane Ukrajine potvrdila je jaku ofanzivu ruskih vojnika kod Bahmuta. Rusi su sve svoje snage koncentrisali na probijanje ukrajinske odbrane i opkoljavanje Bahmuta, poručila je.

Ukrajinci maskiraju civile u vojnike

“Vagnerovac” je skrenuo pažnju da Oružane snage Ukrajine neretko koriste i civile za izviđanje teritorije. Ukrajinski vojnici oblače ih u svoju uniformu i šalju ih u izvidnicu, rekao je.

Sve ovo značajno otežava zauzimanje Bahmuta, jer se formira živi štit od ljudi, a u takvim situacijama mi ne želimo da udarimo punom snagom, napomenuo je borac. Čišćenje terena je otežano i zbog toga što se u zgradama i njihovim podrumima, kako je kazao, neretko nalaze civili.

“Što više napredujemo (u gradu), nailazimo na sve više civila”, rekao je borac.

Civili nastavljaju da stradaju zbog mina

U međuvremenu, iz ruske administracije Hersonske oblasti danas poručuju da su civili ovog regiona česta žrtva mina koje postavljaju ukrajinski vojnici.

Prema njihovim podacima, nedavno su na ta način život izgubila i deca.

“Još jedan problem je miniranje teritorije bez reda. Seoski putevi su minirani, a ljudi koji pokušavaju da se njima dovezu do svojih sela ginu. Nedavno je došlo do eksplozije – deca su stradala, porodice su stradale. To jest, jednostavno je nemoguće kretati se seoskim putevima, opasno je”, upozorio je za “RIA Novosti” jedan od načelnika dela Hersonske oblasti, koji je sada pod kontrolom kijevskih snaga.  

Eliminisano više od 400 ukrajinskih vojnika

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je za poslednja 24 sata likvidirano više od 400 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine.

Oboreno je 11 ukrajinskih raketa sistema “uragan” i HIMARS iznad DNR i Zaporoške oblasti.

U Ukrajini ponovo vazdušna uzbuna

Sa druge strane, ukrajinski mediji danas prenose da su ruske snage napale Harkov na severu zemlje, a pogođen je i centar grada.

Drugi dan zaredom, Ukrajina proglašava i vazdušnu uzbunu. Danas je ona bila objavljena u sedam oblasti tokom jutarnjih sati.

Predsednik Ukrajine juče je kazao da su bitke izuzetno teške, te da Rusija šalje sve više trupa na front, što otežava situaciju.

“Često sam morao da kažem da je situacija na frontu teška, i da je sve teža, i sada je ponovo je došao taj trenutak. Okupant šalje sve više svojih snaga kako bi razbio našu odbranu”, rekao je Zelenski u video-obraćanju, koje je objavljeno na Telegramu.

Komandant vazdušnih sila Ukrajine kazao je da su ukrajinske jedinice protivvazdušnih raketnih trupa otišle u inostranstvo na vojne vežbe tokom kojih će učiti o korišćenju evropskih sistema PVO. 

Očekuje se da će “ovi sistemi presretati balističke rakete, i da će biti raspoređeni u Ukrajini u roku od dva meseca”, piše “UNIAN”.

Kijevu potrebno na stotine hiljada dronova

Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznjikov ocenio je da je Ukrajini potrebno oko stotinu hiljada dronova različitih modifikacija.

On je ponovio da je ovo pitanje ključno za odbranu zemlje, te da je ovo sada jedna od glavnih tema za Ministarstvo odbrane. Zbog toga, kako pišu ukrajinski mediji, Kijev radi na pojednostavljenju pravnih aspekata koji se tiču proizvodnje dronova.  

RT.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare