18. Aprila 2023.

Bačena eksplozivna naprava na crkvu Svetog Pantelejmona u Prizrenu

Pukom srećom u blizini se našao prolaznik koji je brzom reakcijom uspeo da ugasi požar koji je zahvatio spoljašnji zid crkve i oštetio ulazna vrata – navedeno je u saopštenju.

Iz Kancelarije su naveli da se ovim što se desilo prošle noći pokazuje pravi odnos vlasti u Prištini prema Srbima i njihovim hramovima, te naglašavaju da je nedopustivo da se u 21. vijeku u srcu Evrope dešavaju ovako opasni incidenti.

Poručno je da nikada neće prestati da apeluju da se podigne nivo bezbjednosti i zaštite vjerski spomenici Srpske pravoslavne crkve koji su zapis trajanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Ovaj slučaj, upozoravaju, jasno ukazuje da albanskim estremistima nije bilo dovoljno što su tokom Martovskog pogroma oskrnavili, ne samo crkvu Svetog Pantelejmona, nego sve pravoslavne svetinje u Prizrenu već bi po istom modelu da ponovo ruše i pale spomenike srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji i protjeraju preostali srpski živalj.

Iz Kancelarije su naglasili da su sve ektstremniji primjeri ugrožavanja života Srba u južnoj srpskoj pokrajini, njihove i imovine Srpske pravoslavne crkve, koji su praćeni zapaljivim izjavama prištinskih političara, ispoljavajući jasnu netrpljivost prema svemu srpskom.

  • Politikom neosuđivanja, nehapšenja i neprocesuiranja počinioca ovakvih zlodela oni samo daju vetar u leđa huliganima da još agresivnije i jače udare na Srbe – ocijenjeno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Dodaju da brine i činjenica da oči međunarodne zajednice ne vide stepen ugroženosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

RTRS

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare