11. Maja 2023.

Azijski brend Nio planira da osvaja Evropu iznutra

Kineski brendovi su na velikoj lokalnoj manifestaciji predstavili važne inovacije koje su potvrdile i njihov progresivni dolazak na Stari kontinent u narednim mesecima. Velika većina njih će pokrenuti važne nove funkcije pre kraja godine, i to ne samo u premijum kategoriji, već su izazov one opšte. Nio, koji se smatra kineskim Teslom, nije krio svoje namere u Evropi, naprotiv, pošto je pre samo nekoliko dana objavio svoju veliku pretnju ostalim kineskim proizvođačima.

Ali ova pretnja bi trebalo mnogo više da zabrine Evropu, a i njene domaće proizvođače, jer Volkswagen nije na meti u Kini, već tamo gde zaista dominira, a to je na evropskom kontinentu. Nemački gigant ima dva važna otvorena fronta, jedan je Tesla, a drugi Nio. Vilijam Li, osnivač ovog brenda, potvrdio je svoje planove važnom nemačkom listu, utičući na stvaranje dva nova brenda koji će napasti dva ključna segmenta evropskog tržišta koja su, za sada, poznata kao „ALPS” i „Fireflies”.

Konačna imena ova dva brenda je nepoznato, ali je potvrđeno da će glavni brend nastaviti da posluje u Evropi sa svojim širokim spektrom modela za napad na nemačke premijum brendove. Druga dva će napasti opšte brendove, najavljujući svoj upad u B segment, jedan od najpoželjnijih, ali i veoma opasnih, jer ulog mora biti jasan i dobro definisan kako ne bi došlo do neuspeha.

Izazov električnog modela od 30.000 evra jasan je pokazatelj da azijski brend ne namerava da se meša samo u B segment, već i u kompaktnu kategoriju. Zna da su dizajn i tehnologija ključni za osvajanje ciljne publike, kojoj će ponuditi i mogućnost zamene baterije, kao što to već radi u skandinavskim zemljama. Ali postoji detalj, i to ne beznačajan, o kojem Nio razmišlja i koji bi mogao biti kap koja će preliti čašu za evropske proizvođače.

Nio je nagovestio da je spreman da isporučuje jeftine električne automobile Evropi, ali zaista traži lokaciju za proizvodnju na Starom kontinentu. I tačnije, u Nemačkoj. Visoki troškovi rada sprečavaju, prema mišljenju evropskih brendova, snižavanje cena, ali Nio je spreman da preokrene ovo uverenje, a to može biti pogubno za evropske brendove za kratko vreme.

AutoRepublika

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare