20. Septembra 2023.

Azerbejdžanski “blickrig”: Putinova osveta? Jedna poruka sve otkriva 

Nakon 48 sati snage Nagorno-Karabaha ili Arcaha, kako ga zovu Jermeni, odlučile su da “predaju oružje”, priznaju vlast Azerbajdžana i počnu pregovore s Bakuom.

To javlja armenska TV stanica 24News, pozivajući se na izvore u Stepanakertu, glavnom gradu Nagorno-Karabaha. Time je, čini se, stvar gotova: Jermenija priznaje poraz, a Azerbajdžan se trijumfalno vraća na svoje područje koje nije nadzirao više od 30 godina.

Vlasti nepriznate Republike Nagorno-Karabah objavile su, kako javljaju strane agencije, da su postigle dogovor o potpunom prekidu vatre od 13 sati po lokalnom vremenu u sredu, 20. septembra.

U sklopu dogovora postignutog uz posredovanje ruskih “mirotvoraca”, ali i razgovora koje je američki državni sekretar Entoni Blinken imao s azerbajdžanskim predsednikom Ilhamom Alijevim i jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom, preostala jermenska vojska biće povučena “iz zone delovanja ruskog mirovnog korpusa”, a vojska Karabaha biće raspuštena i razoružana.

Već sutradan bi u gradu Evlahu trebao da se održi sastanak s azerbajdžanskim predstavnicima o tome kako dalje i kako sprovesti “mirnu reintegraciju.

Ovakav razvoj situacije, čini se, potvrđuje da SAD polako preuzima reč u jermensko-azerbejdžanskom sporu i da Rusija ipak polako gubi onaj uticaj koji je dosad imala na tom području. Za Putina biće to vrlo jak udarac, iako neki smatraju da je ovakav ishod i “mala Putinova tašta osveta” za “jermenski nož u leđa”.

Azerbejdžan neće ispustiti nadmoć koju ima, a osim toga, nažalost, Baku je svim zainteresovanima puno važniji od Jermenije.

Azerbejdžan je jedan od najvećih naftnih i plinskih izvoznika, što Zapadu treba zbog nedostatka tih energenata iz Rusije. Zapad takođe želi Jermeniju privući k sebi kako bi sebe ponovno pozicionirao u tom delu kraja Evrope, ali i da Rusima smanji uticaj, što se i događa.

U svemu tome bizarna je i zlurada poruka bliskog Putinovog saradnika Dmitrija Medvedeva koji je rekao da tako prođe svatko “ko koketira s NATO-om” i okreće leđa Rusiji

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare