9. Oktobra 2023.

“Azerbejdžan u narednim nedeljama može da napadne Jermeniju”

Sve tvrdnje da Baku ne planira akcije su “blef”, ocenjuje predstavnik Jermenije u EU, dodajući da je razlog za takve ambicije to što se predsednik Azerbejdžana nije suočio sa odgovarajućim posledicama nakon poslednje operacije na Nagorno-Karabah

Ambasador Jermenije u Evropskoj uniji Tigran Balajan rekao je za “Brasels signal” da nije isključeno da bi Azerbejdžan u narednih nekoliko nedelja mogao da napadne Jermeniju nakon što je Baku nedavno pokrenuo i “antiterorističku operaciju” protiv Nagorno-Karabaha. 

Prema njegovim rečima, obećanja Azerbejdžana o tome da će poštovati međunarodno pravo su “prazne reči”, te ambasador zaključuje: “Trenutno smo pod neminovnom pretnjom njihovog upada u Jermeniju”, a glavni problem je taj što se predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev do sada nije suočio ni sa kakvim posledicama svojih akcija. 

Jermeni upozoravaju da Azerbejdžan ima plan da osvoji takozvani Zangezurski koridor, koji spaja Azerbejdžan sa Nahičevanom, inače, regijom koja pripada Azerbejdžanu, ali koja nije fizički direktno povezana sa njim, već sa Jermenijom. 

Na tvrdnje ambasadora Azerbejdžana da Baku neće nastaviti sa sličnim operacijama, kao što je to bila “antiteroristička operacija” protiv Nagorno-Karabaha, Tigran Balajan kaže da je sve to blef. 

Balajan dodaje da je predsednik Alijev prethodno izjavio da će Azerbejdžan “goniti Jermene kao pse”, dok je u razgovoru sa turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom rekao da je Zangezur, koji danas pripada Jermeniji, “istorijski azerbejdžanska teritorija”. 

Podsetimo, nakon završetka prošlomesečne “antiterorističke operacije” Bakua Nagorno-Karabah je napustilo više od 100.000 Jermena. 

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare