11. Jula 2023.

Azerbejdžan obustavio drumski saobraćaj: Zatvaraju granicu, otvaraju sukob?

Azerbejdžanske vlasti saopštile su da su “privremeno” obustavile drumski saobraćaj na koridoru Lačin, jedinom putu koji povezuje Jermeniju i Nagorno-Karabah.

Dodali su da je ta mjera donesena zbog pokušaja šverca vozilima jermenskog ogranka Crvenog krsta.

Azerbejdžanske vlasti navele su da je otvorena krivična istraga i da će granični prelaz biti zatvoren dok se ne završe “neophodne istražne mjere”.

Jermenija od decembra prošle godine optužuje svog susjeda da blokira snabdijevanje regiona Nagorno-Karabah i da stvara humanitarnu krizu blokiranjem tog koridora.

Jermenski ogranak Crvenog krsta je krajem juna prenio da su preko tog koridora obustavljene medicinske isporuke bolnicama u Nagorno-Karabahu, kao i prevoz teško bolesnih pacijenata.

Jermenija i Azerbejdžan sukobili su se 2020. oko kontrole područja Nagorno-Karabaha. Sukob je okončan mirovnim sporazumom kojim je priznata pobjeda azerbejdžanskih snaga. Dogovor je postignut uz pomoć Rusije.

Od tada su ruski vojnici stacionirani u Nagorno-Karabahu, ali se Jermenija već nekoliko mjeseci žali na njihovu neefikasnost. Ruska izolacija na međunarodnoj sceni, nakon početka rata u Ukrajini, takođe ograničava manevarski prostor Moskve.

Nagorno-Karabah, teritorija na kojoj uglavnom žive Jermeni, otcijepio se od Azerbejdžana, što je dovelo do rata koji je tokom 90-ih godina odnio 30.000 života. (B92)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare