23. Augusta 2023.

Avtovaz testira Ladu Nivu Legend s novim motorom

Ruski proizvođač automobila koji je donedavno poslovao u sastavu gigantske galske grupacije Renault, kompanija AvtoVAZ je započela s testiranjem prototip primeraka automobila nazvanog Lada Niva Legend a koji su posebni po tome što su pogonjeni novim motorima, poreklom iz modela Lada Granta. Konketan agregat je ranije ugrađivan i u druge modele ruske marke.

Nova pogonska jedinica za legendarnu Nivu je ona koja nosi kodnu oznaku VAZ-11182. U pitanju je 1,6-litarski benzinski četvorocilindarski motor sa osam ventila i 90 konjskih snaga uz 143 njutn metara najvišeg obrtnog momenta koji se ostvaruje oko 4 hiljada obrtaja kolenastog vratila. Motor je relativno nov i prvi put je prikazan javnosti u januaru 2021. godine. Već je u službi, pored Grante, i u modelima koji nose nalepnice na kojima piše Vesta.

Na stranicama društvene mreže koja je popularna u Rusiji a koja se zove VKontakte jedan, očigledno dobro upućen  korisnik je napisao da će pomenuti motor zadržati iste karakteristike i pod haubom modela Niva Legend. Istovremeno, inženjeri su poradili na motornom prostoru, kako bi bila olakšana ugradnja nove pogonske jedinice.

Da bi novi motor mogao da na odgovarajući način stane ispod haube automobila, inženjeri su morali ručno da nadograde motorni prostor. Na primer, stručnjaci su uz pomoć postupka zavarivanja promenili konstrukciju nosača motora.

U javnost je procurila informacija o dva testna primerka terenca po imenu Lada Niva Legend a koji su izloženi testiranju na poligonima konstruktora. U isto vreme, posmatrano od spolja, testne mule se ne razlikuju od serijski proizvedenih primeraka klasične Nive.

Ako testovi prođu na način da inženjeri budu zadovoljni, Lada Niva Legend s ovom pogonskom alternativom ulazi u serijsku proizvodnju, dok će razvojni tim poraditi na novim delovima karoserije poznatog ruskog terenca. Podsetićemo još da je u julu isti model automobila dobio poboljšanu zvučnu izolaciju (i višu cenu za 80 evra).

AutoRepublika

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare