9. Jula 2024.

Avioni za skoro 7,5 milijardi evra: Stiže novo moćno naoružanje

Italija planira da potroši nešto manje od 7,5 milijardi evra u narednih 11 godina na 24 nova aviona “Jurofajter tajfun” (Eurofighter Tiphoon), navodi se u dokumentu Ministarstva odbrane Italije.

Prema spisima, u koje je Rojters danas imao uvid, pomenute dvomotorne supersonične avione proizvodiće nemački, britanski, italijanski i španski konzorcijum, koji predstavljaju Erbas, BAE Sistems i Leonardo.

Ovom nabavkom biće obnovljena flota italijanskog vazduhoplovstva kojoj je to neophodno zbog povlačenja zastarelih aviona modela “jurofajter” i “tornado”.

S obzirom na to da će narudžbinu da obavi italijansko vazduhoplovstvo, kompanija Leonardo biće određena za glavnog izvođača.

“Program će imati višegodišnji razvojni okvir od približno deset godina u ukupnom iznosu od 7,477 milijardi evra”, navodi se u dokumentu Ministarstva odbrane.

Dodaje se da je već obezbeđeno finansiranje of 690 miliona evra, dok će preostalih 6,8 milijardi biti obezbeđeno kroz aranžmane, koji će biti određeni u budućnosti.

Novi avioni će zameniti 26 letelica, koje Italija planira da zameni od 2028. godine, a ugovor će obezbediti tehničku podršku za mlaznjake i obuku osoblja.

Berlin je prošlog meseca takođe najavio da će kupiti 20 dodatnih “jurofajtera”, a nemačko vazduhoplovstvo trenutno raspolaže sa 138 pomenutih modela.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare