6. Septembra 2023.

Australijski poslanici putuju u SAD kako bi lobirali protiv isporučenja Asanža

Suosnivač Vikiliksa, koji je australijski državljanin, proveo je poslednje četiri godine u britanskom zatvoru Belmarš boreći se protiv ekstradicije u SAD gde je optužen za špijunažu zbog objavljivanja poverljivih vojnih i diplomatskih depeša.

Grupa australijskih poslanika rekla je u utorak da će otputovati u Vašington ovog meseca kako bi lobirali protiv izručenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža.

U delegaciji su bivši potpredsednik vlade Barnabi Džojs i još pet poslanika iz više političkih partija. Oni pokušavaju da skrenu pažnju na to pitanje uoči planirane posete australijskog premijera Entonija Albanezea Beloj kući krajem oktobra.

Nezavisna poslanica i članica delegacije Monik Rajan rekla je za australijski Ej-Bi-Si da oni predstavljaju grupu zakonodavaca koji “stvarno, zaista snažno osećaju važnost obezbeđivanja izlaska na slobodu gospodina Asanža”.

Rajanova je rekla da je Asanž lošeg zdravlja zbog čega je stvar bila hitnija.

Asanž, koji je australijski državljanin, proveo je poslednje četiri godine u britanskom zatvoru Belmarš boreći se protiv ekstradicije u SAD. On je optužen za špijunažu zbog objavljivanja poverljivih vojnih i diplomatskih depeša preko Vikiliksa.

Ako bude proglašen krivim, Asanž bi mogao da se suoči sa kaznom do 175 godina zatvora

Akcija australijskih zakonodavaca najnovija je u nizu međunarodnih poteza koji dovode u pitanje njegovu potencijalnu ekstradiciju.

Papa Franja se u junu sastao sa Asanžovom suprugom Stelom, što je, kako je rekla, dokaz njegove stalne podrške njegovoj porodici, dok je brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva u maju osudio nedostatak zajedničkih napora da se Asanž oslobodi.

Pre nego što je zatvoren, Asanž je proveo sedam godina u ambasadi Ekvadora u Londonu, gde je dobio azil, u pokušaju da izbegne izručenje Švedskoj zbog optužbi za seksualno zlostavljanje. Švedska je od te istrage odustala 2019. godine.

Greg Barns, advokat za ljudska prava i savetnik Asanžove odbrane, rekao je da većina Australijanaca veruje da bi na celu tu priču trebalo staviti tačku.

Džulijana treba odmah ponovo spojiti sa ženom i decom“, rekao je Barns. “To se može dogoditi samo ako Ministarstvo pravde SAD odmah odustane od svog zahteva za ekstradicijom.”

Australijska delegacija planira da se sastane sa članovima Predstavničkog doma i Senata, kao i sa predstavnicima Stejt departmentom i Ministarstvom pravde.

Oni će se takođe sastati sa organizacijama među kojima se nalaze Američka unija za građanske slobode, Fondacija za prava pojedinca i Komitet za zaštitu novinara.

Asanžov brat Gabrijel Šipton rekao je da čak i Australijanci koji nisu podržavali Asanžove postupke veruju da je dovoljno patio i da treba da bude oslobođen.

Američki tužioci navode da je Asanž pomogao analitičaru obaveštajnih službi američke vojske Čelsi Mening da ukrade poverljive diplomatske depeše i vojne dokumente koje je Vikiliks kasnije objavio.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare