20. Januara 2023.

Audi tužio Kineze – i dobio presudu

Donedavno se činilo nemogućim da neki kineski proizvođač može da ugrozi Audi na domaćem tržištu. Međutim, stvari su sada drugačije, a Kinezi ne samo da žele da konkurišu zapadnim brendovima, već su na mnogo načina čak i preuzeli inicijativu.

Audi se očigledno osetio ugroženim dolaskom marke Nio na nemačko tržište. Nije mu se dopalo što se njegovi modeli zovu ES6 ES8. Kažu da je previše sličnosti u nazivu sa etabliranim Audijevim modelima, pa su pravdu potražili na sudu u Minhenu.

I uspelo je, kako saznaje Automobilwoche, s obzirom da je sud presudio u korist Audija. Kako se navodi, Nio ES6 i ES8 i Audijevi S6 i S8 modeli zvuče previše slično.

Kako kažu, dodatno slovo E nije bilo dovoljno da se modeli razlikuju, posebno po izgovoru.

Foto: Nio promo

Presuda je takođe ukazala na upotrebu slova E, što bi mnogi mogli da objasne kao dodatak nazivu modela u smislu pogona.

U prevodu, neki bi Nio ES6 mogli protumačiti kao elektrifikovani Audi S6.

“Postoji rizik da će potrošači pretpostaviti da je ES6 zapravo S6 u električnoj verziji, da su ta dva vozila istog proizvođača”, napisao je između ostalog sudija.

U kineskoj kompaniji kažu da nije gotovo i da će se žaliti na presudu. Postoji čak mogućnost da će Nio morati da plati kaznu od 250.000 evra, a da direktor filijale u Nemačkoj završi u zatvoru na najviše šest meseci.

Nio možda neće promovisati modele ES6 i ES8 u Nemačkoj do daljeg.

Odluka se ne odnosi na model Nio ES7, koji je u Nemačkoj u oktobru preimenovan u EL7.

Foto: Audi promo

Audi ne krije zadovoljstvo presudom.

“Vodimo računa da sveobuhvatno zaštitimo našu intelektualnu svojinu”, navodi se u saopštenju.

“Presuda potvrđuje da sporne oznake modela krše prava Audijevih zaštitnih znakova. Mnogi naši modeli imaju kultni karakter, za nas i za naše kupce. Ovo se posebno odnosi na naše sportske S modele”, rekao je Audi.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare