19. Maja 2023.

Audi pojačava RS3 i to bez elektrifikacije petocilindraša?

Međutim, sada i na Starom kontinentu može da se ima tih sedam dodatnih „konjća“ od kraja prošle godine kada je Audi predstavio RS3 Performance Edition. Obrtni moment je ostao nepromenjen, na 500 Nm. Oni koji imaju neutoljivu žeđ za snagom treba da znaju da postoji šansa da se pojavi moćnija verzija.

U razgovoru sa Autocarom, šef divizije Audi Sport Sebastijan Grams je sugerisao da bi redni „petak“ mogao biti dodatno pojačan. Na pitanje da li motor može da ima veću snagu bez pribegavanja elektrifikaciji, on je odgovorio sa jednostavnim „da“. Tokom istog intervjua, Gramse je rekao: „Pojačaćemo petocilindraš i to nam je sledeći korak. To ćemo poboljšati.“

„Ima još mnogo posla. Uradili smo RS3 Performance Edition, koji ima bolje performanse, a tu su i poboljašana sedišta i još finih podešavanja. Vidite da ćemo zaista izoštriti naše proizvode u budućnosti.“

Ostaje da se vidi da li „gospodar prstenova“ ima za cilj da nadmaši AMG-ove kompaktne automobile sa oznakom „45“, koji imaju nešto veću snagu – 421 KS. Poboljšana iteracija petocilindraša će verovatno biti ugrađena samo u RS3 pošto se TT ukida. Biće zanimljivo videti da li su planirani RS Q3 i RS Q3 Sportback sa tim motorom, s obzirom da bi to imalo smisla.

Slavni motor TFSI je već podignut na 500 KS u Donkervoortovom hardkor modelu D8 GTO F22. Verovatno bi to bio preveliki skok za RS3, ali pokazuje da petocilindrični motor ima mnogo neiskorišćenog potencijala.

Novi motor stiže najkasnije u naredne tri godine pošto je nemački luksuzni brend jasno stavio do znanja da će lansirati samo električna vozila od 2026. godine.

AutoRepublika

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare