30. Novembra 2023.

Atomska agencija UN: Potreban novi nuklearni sporazum sa Iranom

Šef agencije Rafael Grosi smatra da međunarodna zajednica ne bi trebalo da gubi iz vida opasnosti od iranskog nuklearnog programa zbog rata Izraela i Hamasa

Šef nadzornog tela UN za atomsku energiju pozvao je svetske sile da obnove pregovore sa Iranom, iako je njihova pažnja sada usmerena na rat Izraela i Hamasa, preneo je “Fajnenšel tajms”.

“Potrebno je da obnovimo dijalog sa Iranom”, izjavio je Rafael Grosi, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). “Mnogi ne obraćaju pažnju na nuklearne ambicije Irana, ali ovaj problem zaista postoji”, dodao je Grosi.

Napetosti između Irana i Zapada su porasle otkako je Hamasov napad na Izrael 7. oktobra izazvao rat između Palestinaca i Izraela. Iran podržava Hamas, kao i mnoge antiizraelske i antizapadne grupe širom regiona.

Rat u Gazi okončao je pokušaje američke vlade da smanji napetosti između SAD i Islamske republike. U septembru, posle višemesečnih pregovora, SAD i Iran su izvršili razmenu zatvorenika, a Vašington je odmrznuo šest milijardi dolara iranskih naftnih fondova, koji su zaplenjeni u Južnoj Koreji.

Takođe, Teheran i Vašington su se složili oko mera za smirivanje napetosti koje su mogle da posluže kao platforma za pregovore o nuklearnim aktivnostima Teherana.

Iran gomila zalihe obogaćenog uranijuma

Grosi je rekao da je za razgovore sa Iranom verovatno potreban novi okvir, umesto pokušaja da se oživi sporazum iz 2015. godine, poznat kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA). Ovaj sporazum je propao nakon što su ga SAD napustile 2018. godine, tokom mandata predsednika Donalda Trampa.

Rafael Grosi, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energijuPOOL / www.globallookpress.com

“Pokušaj da se dogovor o nuklearnom oružju vrati u okvir JCPOA verovatno ne bi uspeo“, rekao je Grosi. “To bi mogao da bude JCPOA 2.0.”

Grosi je dodao da je situacija oko iranskog nuklearnog programa “veoma neizvesna” i pozvao države da se ponovo angažuju. Iran je pojačao nuklearne aktivnosti od 2019. godine, kao odgovor na izlazak SAD iz JCPOA i nametanje sankcija Islamskoj Republici.

Zalihe obogaćenog uranijuma su do sada na najvišem nivou, iako Iran negira da ima planove za nuklearno oružje. Teheran gomila obogaćeni uranijum, ali je to poslednjih meseci usporeno, dodao je Grosi.

Od sredine avgusta do kraja oktobra, pokazuju novi podaci iz izveštaja IAEA, iranske zalihe su porasle za skoro sedam kilograma, dok su ranije povećavane tempom od 15 kilograma i više. Američki zvaničnici tvrde da će Iran za oko dve nedelje imati dovoljno uranijuma za razvoj nuklearnog oružja.

Takođe, Grosi je rekao da je druga prepreka za nastavak nuklearnih pregovora sa Iranom “politička situacija u pojedinim zemljama”, koja ih sprečava da se u potpunosti angažuju.

U Iranu će u martu biti održani parlamentarni izbori, dok u SAD krajem sledeće godine predstoje predsednički izbori.

“Ne tražimo od država da izvrše pritisak na Iran, već da se angažuju”, zaključio je Grosi, dodajući da povodom ovog pitanja u međunarodnoj zajednici mora postojati minimalni konsenzus.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare