ASUS Zenbook Pro 16X OLED UX7602 – premijum do maksimuma - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

ASUS Zenbook Pro 16X OLED UX7602 – premijum do maksimuma

Na testu nam se našao zaista izuzetan laptop kompanije ASUS, koji je namenjen prvenstveno kreatorima sadržaja.

Zenbook predstavlja ASUS-ovu premijum seriju laptopova, a Zenbook Pro 16X OLED UX7602 je svakako perjanica u kompanijinoj liniji namenjenoj profesionalcima i kreatorima sadržaja.

Opremljen je moćnim hardverom, koji predvodi Core i9 procesor sa 14 jezgara, kao i nekim zanimljivim funkcijama poput osvetljene tastature koja se izdiže i fizičkog “dial” tastera za pristup dodatnim kontrolama, ali i prateće stylus pametne olovke.

Počećemo od dizajna, pa su tako kvalitet izrade i završnica Zenbook Pro 16X OLED prenosnog računara odlični, što je i očekivano za laptop iz premijum cenovnog segmenta. RGB osvetljenje krasi poleđinu laptopa, primetno je sa strane i naravno tastatura je osvetljena. Težina laptopa je 2,4 kilograma.

Gornju stranu, odnosno poklopac, možete da podignete jednom rukom, a kada to učinite videćete zanimljiv dodatak u vidu tastature koja se izdiže. Ovakva tastatura poboljšava ugao kucanja, ali što je još bitnije poboljšava provođenje toplote. Takav dizajn je, prema navodima iz ASUS-a, poboljšao protok vazduha za 30 procenata. Zbog toga se tastatura ne zagreva. Isto važi i za tačped i odmorište za dlanove.

Sama tastatura ima hod od 1,4 milimetra i ima zanimljivo raspoređene tastere. Taster za paljenje nudi drugačiji osećaj pod pritiskom u odnosu na ostale tastere što je dobra stvar, a takođe je izdvojen pa vam se neće desiti da ga slučajno pritisnete tokom rada. Tastatura je osvetljena, a tastere možete prilagoditi osvetljenju koje vam najviše odgovara.

Ispod tastature se nalazi veliki tačped sa haptičkim odzivom, u koji je smešten numerički deo (Numberpad 2.0) i osvetljava se pritiskom na odgovarajući taster. Tačped je gladak i nudi fluidan osećaj tokom rada i dovoljno je precizan. Naravno, u zavisnosti od onoga na šta ste navikli, nekima će ipak biti lakši rad sa klasičnim mišem.

S leve strane tačpeda nalazi se zanimljiv dodatak u vidu fizičkog “dial” tastera, koji po prvi put možemo videti na laptopu. Radi se o kapacitivnom tasteru, koji može da se konfiguriše za pristup i rad sa različitim aplikacijama (na primer, za pristup kreatorskim aplikacijama iz Adobe paketa i slično). Preko diala je moguće pristupiti i sistemskim kontrolama, a sve ukupno diže nivo upotrebe i produktivnosti na lestvicu iznad.

Kada su u pitanju portovi i statusne informacije, s desne strane laptopa su smeštena statusna LED svetla za informacije o punjenju baterije i “Power ON”. Tu je i čitač za SD kartice, koji je izuzetno brz i podržava SD Express 7.0 kartice, odnosno čita podatke brzinom do 985 MB/s. Prisutan je i 3.5mm priključak za slušalice. HDMI 2.1 port omogućava pokretanje 4K 120Hz uređaja. S leve strane se nalazi DC ulaz, USB Type-A port (USB 3.2 Gen 2), kao i dva Thunderbolt 4 porta sa podrškom za snagu do 100 vati i podržavaju do dva displeja do 8K.

Jedna od najsvetlijih tačaka ASUS Zenbook Pro 16X OLED UX7602 laptopa je svakako njegov OLED ekran od 16 inča i rezolucijom od 3840 x 2400 piksela. Ekran ima kontrast od milion naprema jedan. Displej je osetljiv na dodir, a tokom rada nismo imali problema sa preciznošću dodira. Naravno ova karakteristika je situaciona, nekima nije potrebna, a oni koji su naviknuti na rad i unos sadržaja dodirom svakako će biti zadovoljni performansama (makar to bilo samo skrolovanje).

Reprodukcija boja na ovom OLED ekranu je fantastična i sigurno se radi o jednom od najboljih displeja na laptopovima. Osvetljenje ide do oko 550 nita, a Spyder X Pro pokazuje da je pokrivenost boja 100% za DCI-P3, 97% za Adobe RGB, 96% za NTSC i 100% za sRGB. Ekran ima HDR podršku i Pantone validaciju, što obezbeđuje preciznost prikaza boja, kontrast i naravno smanjenu emisiju plave svetlosti.

OLED ekran podržava stylus (koji stiže uz laptop) sa do 4096 nivoa pritisaka, izuzetno je precizan i sama pametna olovka radi bez problema na ovom odličnom displeju. Oko samog ekrana se nalaze izuzetno tanki okviri, uz 90 screen-to-body odnos. Moguće je logovanje i preko Windows Hello, zahvaljujući 1080p infracrvenoj veb kameri u vrhu okvira.

Na polju softvera imamo Windows 11 Pro/Home, u zavisnosti od modela. Uz laptop stiže i My ASUS softverski paket koji uključuje različite aplikacije i opcije, kao i prikaz sistemskih i drugih performansi.

Na našem testu našao se model sa 32GB dvokanalnog LPDDR5 RAM-a (postoji i verzija sa 16GB), dok je procesor Intel Core i9-12900H sa 14 jezgara i 20 treadova i jasno vam je da je sve radilo izuzetno brzo. Uz sve to stiže i 2TB M.2 SSD za skladištenje podataka. Pomenućemo i da će uskoro biti dostupan model laptopa sa 13. generacijom Intel procesora.

Grafička karta je Nvidia GeForce 3060 sa 6GB video memorije, što je solidno za takozvani “creator” laptop. Sigurno je da bi mnogi poželeli 3070(Ti) ili 3080(Ti) model, ali je i postojeći GPU izuzetno sposoban i u najzahtevnijim aplikacijama.

Sa velikom snagom dolazi i potreba za dobrim hlađenjem. Iako ume da se zagreje pri opterećenju, te temperature ne prelaze nivo ugodnog korišćenja, međutim kada se ventilator zahukta, ta buka nije neprimetna ali isto tako nije ni iritantna i smanjuje se čim temperatura padne.

Zenbook Pro 16X OLED nudi izuzetan zvuk, a sve zahvaljujući Dolby Atmos zvučnicima, kojih ima šest, sa Harman Kardon sertifikatom. Krasi ih pametno pojačavanje i u suštini se radi o impresivnim zvučnicima za jedan 16-inčni laptop.

Baterija, kapaciteta 96 Wh, omogućava gotovo celodnevni radni dan sa jednim punjenjem (preko devet sati). Očekivano, kada uključite intenzivniji rad u Windowsu, multitasking i korišćenje multimedije, radni vek baterije se smanjuje i morate da se oslonite na prateći adapter.

Na kraju, zaključićemo da je ASUS Zenbook Pro 16X OLED UX7602 odličan laptop. Ekran se, bez ikakve sumnje, najviše izdvaja – tu je 4K OLED, odličan kontrast, raskošan gamut boja i sve u paketu nudi izuzetne performanse. Ovo je pravi izbor za profesionalne kreativce, kojima je prvenstveno i namenjen, a sve to dopunjava podrška za unos sadržaja dodirom ili pomoću stylusa.

Više informacija o ovom i drugim uređajima kompanije ASUS, možete naći na www.asusplus.rs.

Danas objavljeno

Evo koliko Samsung plaća za proizvodnju Galaxy S23 Ultra telefona

Vanja A

Boing otkazao prvi let kapsule sa posadom

Vanja A

Šodan blista u novom ruhu: System Shock Remake recenzija

Vanja A

Ostavite komentar