18. Aprila 2023.

Aritmija: Šest simptoma koje ne smijete da zanemarite

Titranje u grudima

Kardiolog Ajaz Sultan kaže da je glavni znak upozorenja na aritmiju lupanje srca. Palpitacije mogu stvoriti osećaj “leptirića” u prsima.

Srce preskače otkucaj

Takođe možete da osetite kao da vam je srce preskočilo ili propustilo otkucaj. Ovaj simptom uzrokuju signali koji se javljaju s pogrešnog mesta u pogrešno vreme, uzrokujući da srce lupa izvan ritma.

Vrtoglavica

I vrtoglavica može biti znak aritmije. Naime, kad srce ne funkcioniše ispravno, ostatak tela, uključujući mozak, možda neće dobiti dovoljno krvi.

Nesvestica

Iznenadni gubitak svesti često je prvi znak nepravilnog rada srca. Oboleli obično nisu dugo u nesvesti – samo nekoliko sekundi ili minuta.
Ali, stručnjaci upozoravaju da je to ozbiljan simptom i da bi oni koji često padaju u nesvest ili imaju druge simptome trebalo da posetite lekara.

Gubitak daha

Kratkoća daha česta je među osobama s aritmijom. Ovaj simptom može uključivati osećaj nedostatka daha, stezanje u grudima i osećaj umora nakon hodanja.

Bol u grudima

Grudi mogu biti stegnute ili bolne zbog abnormalnih otkucaja srca. Osećaj se može proširiti na leđa i ruke. Iako uzrok može biti bezopasan i javiti se zbog primera radi žgaravice, takođe može biti posledica aritmije ili srčanog udara.

Aritmija se mora lečiti jer može dovesti do ozbiljnih problema kao što su zatajenje srca, moždani udar ili srčani zastoj.

“Zavisno od prirode i porekla aritmije, lečenje može uključivati medicinsko lečenje, kardioverziju ili invazivni oblik istraživanja ili lečenja”, kaže dr Sultan i naglašava da je najvažnija stvar da se posavetujete sa lekarom ako ste zabrinuti za svoje zdravlje, prenosi index.hr.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare