12. Januara 2023.

Appleov MacBook Pro bi mogao dobiti ekran osjetljiv na dodir

Iako još uvijek nije poznato da li će se zaista naći na tržištu, Gruman navodi da bi se MacBook Pro s ekranom osjetljivim na dodir mogao pojaviti 2025. godine. U svom izvještaju piše da je riječ o OLED tehnologiji umjesto Mini LED ekrana koje trenutno koriste 14 i 15-inčni modeli.

Projekt je navodno u relativno ranoj fazi, ali su inžinjeri “aktivni” iako nema finalnog plana za plasiranje ovakvog MacBooka Pro na tržište. Apple je poznat po promjeni svojih planova, a i ranije smo vidjeli prototipe MacBooka s ekranima osjetljivim na dodir i druge uređaje koji nikada nisu “ugledali svjetlo dana”.

Ipak, MacBook Pro o kojem se špekuliše imao bi i druga poboljšanja, no uglavnom bi zadržao istu formu kao i trenutni modeli s razlikom koju bi činio pomenuti ekran.

Ako se pomenuti MacBook Pro zaista nađe u prodaju, to bi bila velika stvar za Apple. Kompanija je ranije izbjegavala touchscreen tehnologiju za svoje macOS uređaje čak i uprkos razvoju iPadOS-a te dolaskom aplikacija na desktop koje su pogodne za ekrane osjetljive na dodir. Nekadašnji direktor Applea Steve Jobs je kritikovao kompjutere s ekranima osjetljivim na dodir, kao i one koji koriste “pametne” olovke.

Umjesto ekrana osjetljivih na dodir, Apple je preferirao Touch Bar za MacBook laptope od 2016. do dolaska redizajniranog 14 i 16-inčnog modela MacBooka Pro 2021. godine. Od tada je tehnologija postala uobičajena na mnogim laptopima s Windowsom, a brojni dodaci za iPad su praktično pretvorili tablet u MacBook.

Ukoliko MacBook Pro s ekranom osjetljivim na dodir stigne do proizvodnje, macOS će vjerovatno trebati značajne promjene.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare