12. Aprila 2023.

Apple je najveći gubitnik

Izveštaj IDC-a ukazuje na smanjenje potražnje, pa je isporuka PC uređaja tokom prva tri meseca ove godine zabeležila pad od 29% u odnosu na prethodnu godinu.

Ovakvo stanje na tržištu negativno je uticalo na sve proizvođače računara, a posebno na kompaniju Apple. Aističe se da smanjena potražnja, višak zaliha i loše makroekonomsko okruženje igrali glavnu ulogu u lošim rezultatima prodaje.

Globalna isporuka računara je iznosila 56,9 miliona, što predstavlja pad od 29% u odnosu na isti peropd 2022. godine.

Iako su svi proizvođači imali pad prodaje tokom prvog tromesečja, Apple je verovatno najveći gubitnik. Kompanija je zabeležila pad prodaje računara od čak 40,5% u odnosu na prethodnu godinu.

Ipak, ovo nije iznenađenje, jer se APple fokusirao na svoje iPhone uređaje i druge usluge. Od kompanije se tek očekuje veća nadogradnja Mac linije računara.

Kada je u pitanju kompletno PC tržište, lista Top 5 proizvođača računara kada je u pitanju tržišno učešće izgleda ovako: Lenovo je u vrhu sa tržišnim učešćem od 23,9 procenata, a slede HP (21,5%), Dell (16,0%), Apple (7,5%) i Acer (6,4%).

IDC ističe da se do kraja godine očekuje novi rast prodaje računara, zbog globalnih ekonomskih poboljšanja i korisnika koji razmišljaju o nadogradnji na Windows 11.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare