8. Decembra 2023.

Apple i Google priznali: “Prisluškuju” i push notifikacije

Američki senator Ron Vajden, član Demokratske stranke iz savezne države Oregon, pokrenuo je raspravu u Senatu, koja je razotkrila do sada nepoznatu praksu prema kojoj Apple i Google sarađuju sa vlastima.

Prema njegovom pismu upućenom Ministarstvu pravde, te dve kompanije vladama, obaveštajnim agencijama i sličnim akterima, kako unutar SAD tako i u ostalim zemljama, mogu dati podatke o “push” notifikacijama svojih korisnika.

Ti podaci se, kao i ostali metapodaci o korišćenju telefona, mobilnih mreža, cloud servisa, aplikacija i ostalih telekomunikacijskih usluga, mogu iskoristiti u kriminalističkim istragama, i slično, bez potrebe da se prisluškuju razgovori kriminalaca ili presreću komunikacije.

Međutim, pitanje instant “push” notifikacija do sada se nikada nije pominjalo u tom kontekstu, pa senator Vajden traži da se i one uključe u redovne izveštaje transparentnosti.

“Push” notifikacije isporučuju se direktno na ekran telefona kroz Appleo Push Notification Service na iOS-u, odnosno Google Firebase Cloud Messaging na Androidu, pa na putu od vlasnika aplikacije do korisnika moraju proći kroz sisteme ove dve kompanije.

Oni, kao posrednici u tom slučaju, imaju pristup određenim podacima, a potom ih – kada istražitelji to zatraže – njima i isporučuju.

Apple i Google indirektno su potvrdili da se navedeno “prisluškivanje notifikacija” zaista i događa.

Iz “jabuke” kažu da do sada “nisu smeli da dele te informacije”, ali da će ih, nakon ove inicijative, uključiti u svoje izveštaje. Google, sa druge strane, kaže da su oni zahteve za notifikacijama već uključivali u izveštaje, ali zajedno sa svim ostalim zahtevima vlada širom svijeta.

Ni jedni ni drugi nisu potvrdili hoće li ih ubuduće potpuno transparentno izdvajati, tj. hoćemo li saznati koliko notifikacija agencije širom sveta zaista mogu “pročitati”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare