28. Septembra 2023.

Apple: “Google nam je prvi izbor jer je najbolji, ne jer plaćaju milijarde”

otpredsednik kompanije Apple, Edi Kju, dao je zanimljiv komentar o tome zbog čega su postavili Google kao podrazumevani pretraživač.

U antimonopolskom suđenju SAD protiv Gugla, Kju je rekao da je Google “podrazumevani pretraživač za Safari zato što je najbolji, a ne zato što mu je plaćeno milijarde dolara”.

Takođe, Kju je rekao da dogovor koji imaju Apple i Google ne predstavlja kršenje njegovog stava o zaštiti privatnosti korisnika. Apple veruje da je Google bolji od svih drugih pretraživača

Američko ministarstvo pravde i jedan broj državnih tužilaca naveli su da Google ima monopol kod internet pretraga, i da koristi svoju dominaciju da uguši konkurenciju kako bi ostao na vrhu.

Apple ima veliku ulogu u vladinom slučaju – iPhone je najpopularniji telefon u SAD, a Google plaća da bude podrazumevani pretraživač za Safari. Koliko im tačno plaćaju, ne zna se, ali su u pitanju milijarde.

Sud je od Kjua tražio da se nešto uradi po pitanju toga što Apple tvrdi da je privatnost “osnovno ljudsko pravo”, dok sa druge strane zvaničnici “jabuke” često kritikuju Google da krši privatnost korisnika.

Na ovo, Kju je rekao kako je Apple dizajnirao Safari tako da učini težim za Google i druge kompanije da prate korisnike, što uključuje i blokiranje kolačića.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare