8. Juna 2023.

Apokalipsa: Njujork na Marsu

Na video snimku, koji je Nacionalna meteorološka služba objavila na Tviteru, vidi se prilično jasan horizont Njujorka juče oko 11 sati, ali kako dim postaje gušći, soliteri sve više blede u narandžastoj izmaglici i skoro ih je nemoguce videti oko 14 časova, prenosi Njujork post.

Nacionalna meteorološka služba je uporedila snimak grada, koji je nazvala “skoro neverovatnim” sa onima koji su načinjeni na površini Marsa.

Oni koji su osetljivi na loš kvalitet vazduha, uključujuci starije osobe i malu decu, trebalo bi da ograniče vreme na otvorenom ako je moguce, upozorila je metorološka služba.

Među vecim gradovima, Njujork je u sredu popodne imao najgori indeks kvaliteta vazduha na svetu sa 484, što je označeno kao “esktremno opasno”, i najviši nivo od šezdesetih godina prošlog veka.

To je skoro tri puta više od indeksa hronično zagadjenih gradova kao što su Dubai (168) i Nju Delhi (164), prema sajtu za merenje kvaliteta vazduha IQ Air.

Normalnim danim u Njujorku, indeks kvaliteta vazduha iznosi oko 100.

Magla je tokom jučerašnjeg dana u Njujorku bila toliko gusta da je oko 14 časova uključeno više uličnih svetiljki u Central Parku.

Kvalitet vazduha na severoistoku SAD pogoršao se ove nedelje jer više od 150 šumskih požara i dalje besni u Kvebeku, prema Kanadskom medjuagencijskom centru za šumske požare.

Milionima ljudi u Severnoj Americi savetuje se da nose epidemiološke maske N95 na otvorenom, a vlasti u Njujorku počeće danas besplatno da ih dele.

Škole širom istočne obale SAD otkazale su sve aktivnosti na otvorenom, avio-saobracaj je usporen, a milioni Amerikanaca su pozvani juče da ostanu u zatvorenom prostoru nakon što se dim od kanadskih požara proširio na jug, prekrivajuci gradove gustom izmaglicom.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare