Apel iz Kijevsko-pečerske lavre: Zelenski, ne diraj nas, molili smo se za tebe - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Apel iz Kijevsko-pečerske lavre: Zelenski, ne diraj nas, molili smo se za tebe

Bratija Kijevsko-pečerske lavre, koja se ovih dana suočava sa ogromnim pritiscima, poručuje da bi ukrajinski predsednik trebalo da ih zaštiti, jer su se monasi molili za njega da upravo on pobedi na tadašnjim predsedničkim izborima

Bratija Kijevsko-pečerske lavre snimila je video u kojem se obraća ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom i moli ga da ih ostavi na miru. Ipak, najinteresantnije od svega je to što bratija navodi da su se u ovoj velikoj svetinji ranije molili za to da Zelenski zaista jednog dana postane predsednik, što im sada daje za pravo da od njega zatraže da ih zaštiti. 

Jedan od monaha u videu otkrio je da je pre predsedničkih izbora u Ukrajini zamolio Boga da mu otkrije ko će biti sledeći predsednik Ukrajine. Bog mu je, prema njegovim rečima, uslišio molbu i otkrio mu da će to biti Zelenski.

Kijevsko-pečerska lavra: Mesto sa kog se Rusija učila pravoslavlju

Kijevsko-pečerska lavra: Mesto sa kog se Rusija učila pravoslavlju

Kada je ovaj monah to ispričao bratiji, svi su počeli da se mole za njega da on pobedi. Monah je to ispričao i prijatelju Zelenskog, koji mu je onda priznao da mu je sada već aktuelni predsednik Ukrajine kazao da će se krstiti, ukoliko postane predsednik zemlje.  

“Zbog toga te, Zelenski, sada molim: kada smo se već molili za tebe, nemoj da nam vređaš lavru, nego nas zaštiti”, rekao je ovaj monah.

Drugi pripadnik bratije je dodao da monasi neće nikuda otići, čak i u slučaju da se protiv njih upotrebi sila. 

Ukrajinski predsednik, koji je inače Jevrejin, je, podsetimo, ranije kazao da ukrajinski narod navodno podržava odluku vlasti da proteraju monahe Kijevsko-pečerske lavre do 29. marta

“Nećemo dozvoliti da Rusija ima mogućnost da manipuliše duhovnošću našeg naroda, da uništava ukrajinske svetinje, odnosno, naše lavre, ili da iz njih uzima ono što želi”, rekao je tada Zelenski. 

Rusi su oštro osudili nameru kijevskih vlasti da nastave da i na ovaj način uzurpiraju Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, ali o svemu ovome se oglasio i poglavar Rimokatoličke crkve.

Papa Francisko je danas poručio da je zabrinut zbog cele situacije, nakon čega je pozvao obe strane da poštuju verska mesta, bez obzira na rat.

RT.

Danas objavljeno

Antiohijski patrijarh poslao poruku UPC i ruskom patrijarhu: Ko izdrži do kraja biće spasen!

Vanja A

Tragedija u Kačarevu: Dječak skočio kroz prozor osnovne škole

Vanja A

Predstavnički dom usvojio budžet BiH za 2023. godinu u iznosu od 1,3 milijarde KM

Vanja A

Ostavite komentar