7. Decembra 2023.

Apel generala odjekuje Evropom: “Situacija je očajna, možemo se braniti samo kamenjem!”

Evropske zalihe oružja su uglavnom na rekordno niskim nivoima.

Očaj u evropskim prestonicama kada je u pitanju vojna industrijska proizvodnja, koja je svesno smanjena na elementarne nivoe nakon percepcije nestanka pretnje raspadom Sovjetskog Saveza, a prenategnuta skoro do tačke neodrživosti nakon ruske invazije na Ukrajinu. , dugo je bio predmet brojnih stručnih i političkih analiza .

Zalihe oružja u Evropi su uglavnom na rekordno niskim nivoima, a brzo pokretanje vojne industrije koja bi kratkoročno počela da proizvodi dovoljne količine naoružanja i opreme nije moguće nakon decenija zanemarivanja, a ono što bi se proizvodilo čak i u brzog oporavka industrije na početku ne bi bilo dovoljno ni Ukrajini, a kamoli da popuni sopstvene zalihe.

Potvrda koliko je situacija po ovom pitanju sumorna stiže iz Belgije – naime, belgijskoj vojsci toliko nedostaje municije i sredstava da bi vojnici „morali da bacaju kamenje” ubrzo nakon početka bilo kakvog sukoba, rekao je bivši visokorangirani pripadnik. belgijske vojske, general Mark Tis, kako prenosi Politiko.

Tajs, koji je nedavno penzionisan u činu general-potpukovnika, rekao je u utorak na javnom servisu VRT da bi obezbeđenje zaliha municije za odbranu od napada koji bi trajao do dva meseca zahtevalo ulaganje od 5 do 7 milijardi evra, što je daleko. više nego što lokalna vlast trenutno izdvaja.


Imao sam 15 miliona evra godišnje za kupovinu municije, ali je to sada poraslo na 150 miliona evra“, rekao je Tis. „Ako ovde izbije rat, moraćemo da bacamo kamenje već posle nekoliko sati zbog nestašice municije“, dodao je on.

Politico procenjuje da nedostatak municije ostavlja Belgiju sa vojskom iz kamenog doba.

Otkako je Rusija pokrenula punu invaziju na Ukrajinu prošlog februara, zapadne vlade snabdevaju Kijev municijom kako bi mu pomogle da se odbrani od napada Moskve i ojača svoju odbranu.

Međutim, proizvođači oružja u evropskom bloku se bore da povećaju kapacitete za nastavak proizvodnje i održavanje zaliha koje se iscrpljuju kako se oružje isporučuje na istok, posebno za artiljerijsku municiju od 155 mm. To znači da Evropska unija gotovo sigurno neće uspeti da ispuni svoj samonametnuti cilj za isporuke Ukrajini.

Iako je napad na Belgiju malo verovatan, nedostatak oružja stavlja u fokus održivost nastavka isporuke oružja Ukrajini ako se zalihe zemlje maksimalno iskoriste.

U novembru, ubrzo nakon Thisovog penzionisanja, belgijska vlada je potpisala dvodecenijski ugovor sa lokalnim proizvođačem oružja FN Herstal, uključujući municiju, ali će za isporuke dogovorenih količina biti potrebno vreme.

jutarnji.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare